Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.

Gepost door JohnCopier 
Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
18 October 2018 16:46
Zodra er wijn uit het "lab" komt hebben wij wellicht de term "Natuurwijn" nodig maar nu vind ik het kul.

[nl.metrotime.be]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
18 October 2018 20:25
Ik ook cool smiley


Uiteindelijk zijn het ook maar leuke verkooppraatjes.
En de prijs is hoger.
Maar de kwaliteit ook?
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
22 October 2018 10:02
"In principe is het wijn die gemaakt wordt door wijnbouwers die werken zoals vroeger. Volgens ambachtelijke principes, met veel respect voor de natuur en dus zonder dat er kunstmatige stoffen aan toegevoegd worden”,

Wat aan het bovenstaande is kul? Geen kunstmest, geen insecticiden, geen pesticiden, geen machines maar mensenhanden. Steeds meer grote en kleine wijnmakers verlaten de bijna industriële manier van wijn maken. En ja om iets te verkopen zul je moeten praten, toch?. De kwaliteit? Die is anders maar zeker niet minder. Het verschil tussen vieilles vignes en jeunes vignes proef je ook.
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
22 October 2018 19:06
Guill, helemaal mee eens maar wat jij beschrijft daar hebben wij al een woord voor, BIO, en ook een vignet, Dat laatste komt uit Brussel waaien. Waarom dan natuurwijn? Dan hebben wij ook nog een stroming uit de antroposofische hoek van Rudolf Steiner. Veel strenger in de leer kan je niet zijn. De achterliggende gedachte is goed maar ik vind de naam een beetje goedkoop. Niet alleen goedkoop maar ook overbodig. Gewoon BIO en dat is lastig genoeg.

De naam lijkt mij te veel op natuurazijn. Bekijk ik ook met argwaan.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/10/2018 14:43 door JohnCopier.
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
23 October 2018 12:44
John, misschien heb je wel gelijk maar misschien toch niet helemaal. Heb eens geprobeerd de verschillen te vinden. Het volgende artikel vind ik wel interessant.

WAT IS NATUURWIJN?
By Natrada Posted 19 mei 2017 In Wijn

Mensen die voor het eerst een glas natuurwijn in hun handen krijgen, kijken vaak vreemd op. Natuurwijn is ongefilterd, waardoor het er in het glas uitziet als troebele appelsap. Het ruikt ook heel anders dan ‘gewone’ wijn. De smaakbeleving is echter compleet uniek, dus het is ook niet zo verwonderlijk dat natuurwijn steeds populairder wordt. Maar wanneer mag wijn nu natuurwijn worden genoemd? Is natuurwijn per definitie biologisch? En zijn er ook natuurwijn keurmerken?

HOE IS NATUURWIJN ONTSTAAN?
In de jaren 80 van de vorige eeuw was er de vin industriel – wijnen werden steeds kunstmatiger. Oenologische hulpmiddelen (zoals gisten, enzymen en stabilisatoren) werden in feite niet meer als hulpmiddelen beschouwd, maar als pure noodzaak. Het gevolg hiervan was dat er minder vinificatie fouten plaatsvonden, maar ook dat de wijnen steeds minder expressie kregen. Ze gingen steeds meer op elkaar lijken. De biodynamische wijnpionier Jean-Pierre Frick vergelijkt die moderne oenologie ook wel met het fotoshoppen van wijn. Als tegenbeweging voor vin industriel ontstond vin naturel, oftewel natuurwijn. De natuurwijn producenten hadden zeer weinig vertrouwen in de Europese regelgeving, waardoor zij aanvankelijk besloten zonder regels te werken. Dit zorgde echter voor heel wat onduidelijkheid bij de consument.

WANNEER MAG JE WIJN NATUURWIJN NOEMEN?
Natuurwijn, oftewel vin naturel, is wijn zonder chemische toevoegingen en met een minimale hoeveelheid sulfiet. Over het algemeen mogen we van natuurwijn spreken wanneer de volgende criteria worden gehanteerd:
• De druiven moeten biologisch of biodynamisch worden verbouwd (met of zonder certificaat);
• De wijngaard mag niet geïrrigeerd worden;
• De druiven moeten met de hand worden geoogst;
• Er mogen uitsluitend natuurlijke gistcellen of bacteriën gebruikt worden – geen gekweekte;
• Er mogen geen suikers aan de wijn worden toegevoegd;
• De zuurgraad mag niet worden aangepast;
• De wijn mag geen toevoegingen bevatten voor het aanpassen van kleur, mondgevoel, mineraliteit, enz;
• De wijn mag geen smaaktoevoegingen bevatten;
• De wijn mag niet of slechts minimaal gefilterd zijn.
Is natuurwijn dan altijd biologisch? Nou, nee. Natuurwijn producenten kunnen ervoor kiezen om biologisch of biodynamisch te werken. Maar dit wordt niet door alle natuurwijn organisaties verplicht, en gebeurt dus ook niet altijd.

BESTAAN ER REGELS VOOR HET PRODUCEREN VAN NATUURWIJN?
In Europa zijn er vier organisaties die zich bezighouden met regels omtrent natuurwijn. Dat zijn:
• Vins Sans Aucun Intrant Ni Sulfite (Vins S.A.I.N.S.)
• Association des Vins Naturels (AVN)
• VINNATUR
• Vini Veri
Leden die bij deze organisaties zijn aangesloten houden zich aan de onderling afgesproken regels.
Het Franse Vins S.A.I.N.S. stelt bijvoorbeeld dat er geen chemie in de wijngaard mag worden gebruikt, en dat de wijnen geen toevoegingen (ook geen sulfiet) mogen bevatten. AVN heeft haar regels in 2015 aangescherpt, en stelt dat de producenten van natuurwijn biologisch gecertificeerd moeten zijn. Volgens hen mag er ook in de wijnkelder niets aan de wijnen worden toegevoegd. De Italiaanse organisaties VINNATUR en Vini Veri verbieden het toepassen van oenologische hulpmiddelen en accepteren alleen wijnen met minder dan 50 mg/l sulfiet. VINNATUR laat jaarlijks al haar leden controleren door één van hun wijnen te analyseren op sulfiet en residuen van bestrijdingsmiddelen.
Echte keuringsinstanties voor natuurwijn zijn er echter niet, en er is vooralsnog dus ook geen officieel keurmerk.
TOT SLOT
Gezien het feit dat natuurwijn steeds populairder wordt, verwachten we dat er uiteindelijk wel een officieel keurmerk zal komen. Tot die tijd sluiten wij ons aan bij de richtlijnen van AVN; natuurwijn moet minimaal biologisch gecertificeerd zijn voor het echt natuurwijn mag worden genoemd.
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
23 October 2018 14:46
Wij, de liefhebbers raken toch de weg kwijt.

Ik heb de wiki er op nageslagen. Lijkt verdacht veel op Bio-dynamisch.

[nl.wikipedia.org]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
23 October 2018 16:29
Bij biodynamisch maakt men gebruik van preparaten. Bij vin naturel is dat niet verplicht. Mag ook van biologische druiven worden gemaakt.
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
24 October 2018 12:00
Guill, wanneer wij zoveel argumenten, woorden en verwijzingen nodig hebben om een ander te overtuigen dan zit er iets goed fout. Het woordje natuurwijn dekt kennelijk de lading niet. Bij natuurwijn denk ik aan bio-dynamisch. Dat krijg ik met alle argumenten van jou niet uit mijn systeem. Voor zoiets eenvoudigs als werken volgens oude gebruiken, en met respect voor de natuur, moet er teveel worden uitgelegd. Em. Prof Anne van der Meiden zei het zo, wetenschappelijk bewijs moet in een vuistdik rapport, uitleg op minder dan een half A4-tje.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
24 October 2018 15:57
John, bij wijn moet je niet aan industrieel, bio, biodynamisch of nature denken. Je moet beginnen met druiven en die kunnen op verschillende manieren geteeld worden. Bio, biodynamisch of industrieel. En dan is er nog de manier waarop van deze druiven wijn gemaakt wordt. De vin nature( een manier van wijn maken) moet van bio of biodynamische druiven gemaakt worden. Het grote verschil met andere manieren van wijn maken is eigenlijk dat wat NIET toegevoegd mag worden. Het bekendste is sulfiet dat bij bio, biodynamisch en industrieel wel (binnen bepaalde grenzen) gebruikt mag worden.
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
24 October 2018 17:47
Wat je nodig hebt is een alles zeggend woord. Bio met vignet is helder. Begrijpt waarschijnlijk iedereen. Ondertussen zal ook iedereen wel weten waar het bio vignet op de fles te vinden is. Los daarvan heb ik in de supers al schappen met een verwijzing naar bio gezien.

Moeten wij voor de natuurwijn naar de natuurwinkel? Ik heb het nog niet bij mijn wijnleverancier gezien. Bij het volgende bezoek toch eens naar vragen. Want ook daar gaat het om. Er moet vraag komen. Zonder vraag weinig markt.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
‘Natuurwijn veranderde mijn leven’
29 June 2018 19:03
Natuurwijn fascineert steeds meer wijnliefhebbers. De wijnen staan dan ook vaker op de kaarten van de Rotterdamse horeca. Maud van Berlo specialiseerde zich als eerste wijnhandelaar van de stad in een fenomeen dat de wijnwereld splijt. Want over de smaken zijn de meningen opvallend verdeeld. Gelukkig beschikt iedereen over een tong en neus die je in Mauds winkel in de Schietbaanstraat aan het werk kunt zetten. Eigen ervaring eerst!

[www.metronieuws.nl]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
12 November 2018 13:55
Dit legt toch wel een bommetje.

[www.morethandrinks.nl]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
14 November 2018 14:45
Ik zet het maar in dit draadje. De discussie zal nog wel even aanhouden.

[www.unidivers.fr]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
16 November 2018 14:04
Lees vooral het commentaar onderaan het artikel. Natuurwijn produceren voor de andere kant van de wereld.

[derstandard.at]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
29 November 2018 18:32
De drie standpunten op een rij.

[www.lacavedespapilles.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
29 November 2018 18:42
Over natuurwijn…. Oftewel Vin Naturel….

[www.vinoblesse.nl]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
29 November 2018 18:48
En wil je er wat meer over lezen! De Kerst komt er aan. Oké Sint en Piet kan ook.

[isabellelegeron.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
29 November 2018 23:00
Al in 1910 sprak men in Duitsland over "Naturwein".

[deacademic.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
01 December 2018 12:08
[www.chateauloisel.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
01 December 2018 12:52
Maison Albert Bichot goes organic
BY GRACE HALLIGAN 29 NOVEMBRE 2018
Maison Albert Bichot, the prestigious Beaunoise house founded in 1831, owns over 100 hectares of vines spread over the entire Burgundy region (with some also in certain Beaujolais appellations, such as Moulin à Vent). This month, they have announced that all of the wines produced by their domains in the Côte d’Or and Mercurey will have organic certification on their labels.
Domaine du Clos Frantin and Château Gris in Nuits-Saint-Georges, Domaine du Pavillon in Pommard and Domaine Adélie in Mercurey, all housed by Maison Bichot, will – from the 2018 vintage onwards – show organic certification on their labels. The illustrious house has long-since worked with an environmentally-friendly approach: managed following integrated farming techniques since the late 1990s, respect for biodiversity, the health of the population and of its employees have progressively taken centre-stage in the domains’ philosophy and viticultural practices.
In 2012, the domains gained “organic agriculture” certification from the independent body ECOCERT, which meant that the wines were produced from organically-grown grapes. Since the introduction of an EU-regulated “organic wine” certification in 2012, however, the Bichot house has striven to achieve this new label, which comes with another, more demanding cahier des charges not only relating to viticulture but also vinification.
The house explained: “Several steps were needed before we could achieve this aim: in-depth work to get to know the domains different terroirs and parcels in even finer detail, adequate equipment so that the new needs in the vineyard could be met, training our employees in the new approach, and finding alternative solutions to adapt to certain parcels (crawler tractors, horse-drawn ploughing in certain vines, for instance at Château Gris…).”
Organic agriculture is, for Maison Bichot, a “way of seeking the finest expression of the terroirs and balance in the wines”. The team isn’t stopping there; their next step will be to fully convert the vines of Domaine Long-Depaquit (Chablis) and Domaine de Rochegrès (Moulin-à-Vent) to organics.
The rise of organic winemaking was highlighted last week in a study carried out by the British drinks market research body IWSR, which stated that sales of organic wines will almost double by 2022.
In addition to the house’s committed approach to environmentally-friendly viticulture, their respect for terroir, and their perfect mastery of vinifications make Albert Bichot one of the finest names in Burgundy; we therefore strongly suggest that you have a look at the wines from Maison Albert Bichot currently for sale on iDealwine!
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
01 December 2018 17:02
Zo langzamerhand moeten wij toch eens denken aan een andere naam voor dit draadje.

[avis-vin.lefigaro.fr]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
03 December 2018 14:28
Herzlich willkommen in unserer Welt. Was ist Naturwein?

[www.weinskandal.at]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
04 December 2018 15:21
Het hangt er tegenaan. Het gaat wel over BIO.

[www.youtube.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
05 December 2018 10:37
660 liter water aan irrigatie? Dit zal niet in Frankrijk zijn want daar is irrigatie verboden behalve bij pas geplante nieuwe jonge wijnstokken.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 06/12/2018 13:54 door Guill.
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
06 December 2018 10:43
Frankrijk zou ik niet graag als gidsland naar voren schuiven. Terwijl het een van de landen is waar ik graag kom. Ook de bewering dat het verboden is en dat de Fransman dan als nauwgezet burger dit dan zonder morren opvolgt zou ik niet graag voor mijn rekening nemen. Ik zou eerder zeggen dat ongehoorzaamheid een basisdeugd van de Fransman is. En voorwaarden die van bovenaf worden opgelegd worden al helemaal met wantrouwen begroet. Ik zou er, dit wetende, mijn hand niet voor in het vuur durven steken.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
06 December 2018 14:16
Blijkbaar heb ik meer vertrouwen in de Franse wijnboer.

660 liter water aan irrigatie voor een fles wijn? Dat is per jaar. Ik denk dat dat overstromingen te weeg zou brengen.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen