Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Techniek in en rond de wijn, oxidation

Gepost door JohnCopier 
Got Bad Wine? Here's How to Fix It Using Science
07 February 2019 18:54
Bij mij gaat het... hups zo de tuin in. De planten zijn er blij mee.

Voor wie het gaat uitproberen, veel plezier.

[www.thrillist.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
The unkindness of corks
07 February 2019 13:55
Er wordt wat afgeschreven over kurk. Kijk maar onder dit artikel.

Toch vind ik het meevallen. Maar je zal maar een dure rakker openmaken en... fout. Reken maar dat de heiligen in de hemel dan worden aangeroepen.

[www.therealreview.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: The unkindness of corks
07 February 2019 18:40
The mysterious case of the cork-tainted carrots

[www.sfchronicle.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Slim wijnrek integreert internettechnologie en winkelvloer.
04 February 2019 18:14
Dit gaat pas leuk worden wanneer er kwaliteitswijn in het schap staat. Voorlopig in België.

[www.foodlog.nl]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Water into wine – the state of the industry considered yet again.
24 January 2019 18:34
Is the South African national vineyard fit for purpose? With Chenin Blanc and Colombard making up approximately 20% of plantings and 40% of crop, the argument could easily be made that our varietal mix is not aligned with a world that wants to drink Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon and Merlot.

[winemag.co.za]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Understanding the Role of Sugar in Wine.
24 January 2019 13:32
Experts discuss methods for achieving varying levels of actual and perceived sweetness.

[daily.sevenfifty.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Wine myths, part IV: ‘Old vines’ equals better wines
24 January 2019 13:28
The root, so to speak, of the old-vine phenomenon can be accurately traced. In 1969, on the advice of English wine writer Cyril Ray, Champagne Bollinger introduced a new cuvée using three small plots of pre-phylloxera Pinot Noir. They called this blanc de noirs ‘Vieilles Vignes Francaises’ and it became the iconic champagne of the Bollinger house.

[imbibe.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
What is cork taint? Why are so Many Wines Corked? Top 5 Facts
19 January 2019 14:06
I’m sure you know a lot about cork taint, or don’t you? Whatever you already know, I’m sure you’ll learn something here, from the Top 5 facts you didn’t know about cork taint.

Why so many wines are corked, you may be wondering.

If you don’t feel like reading all this useful but abundant information, watch my explanations, all about cork taint, in the following video. For all the crunchy details, read on further down below.


[socialvignerons.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Casa Castillo
20 December 2018 23:55
Wat een wijnen maken ze daar.
Tot dat er plots uit een doos van 12 flessen El Molar er 2 kurk, en een "vlurk "bleek te hebben. angry smiley
Normaliter beschouw ik dat als pech, maar in dit geval heb ik de kurk netjes ingepakt en opgestuurd naar de producent.
Niet gerekend op enige reactie, edoch.....
een alleraardigste reactie van de directeur aldaar, en de vraag of hij wat mocht opsturen...
Heden middag Fedex aan de deur met 12 flessen wijn!
Zo moet je als bedrijf een klacht behandelen. Niet beschouwen als gezeur maar als een gratis advies. De leverancier van de kurken zal het niet met mij eens zijn, maar zijn ballen worden afgeknepen. >grinning smiley<
Re: Casa Castillo
21 December 2018 08:53
Dat is inderdaad wel een topservice zeg thumbs up
Duidelijk iemand die zijn klanten zeer hoog in het vaandel heeft staan!
Re: Casa Castillo
21 December 2018 16:10
Zo is dat Robert, koopt allen de wijnen van deze bodega smileys with beer
Een breed scala van +/- 10 tot 70 euro per fles.
Re: Casa Castillo
21 December 2018 17:53
Prachtig gebaar. Dit zal je niet gedaan krijgen bij een "Wijn van Hein". grinning smiley

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Opus One Sues Supplier Alleging Barrels Were Contaminated with TCA
14 December 2018 13:09
Dit is niet alleen gezichtsverlies. Dit zal als een veenbrand nog wel even verder branden.

Nu eens niet de "KURK".

[www.winebusiness.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Vinventions relaunches glue-free microaglomerate natural cork.
11 December 2018 18:36
Closures specialist Vinventions has re-launched the “world’s first” micro-aglomerated natural cork closure that uses no glue, and is 100% biodegradable and TCA-taint free.

Afwachten of de wijnboeren dit willen.

[www.thedrinksbusiness.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Vinventions relaunches glue-free microaglomerate natural cork.
12 December 2018 10:50
Ik las eerst gluten-free en dacht wat is dit nu!
Why plant rosebushes at the end of vine rows?
28 June 2018 09:56
Altijd al afgevraagd? Hier de verklaring.

[www.idealwine.info]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Why plant rosebushes at the end of vine rows?
28 June 2018 11:18
Dat van die paarden of ossen wist ik dan weer niet.
Cryptocurrency for wine launches.
31 May 2018 17:06
Vergeet de quiz niet !!!

[www.decanter.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
What is a long finish for a wine?
31 August 2017 12:17
What is a long finish for a wine?
by iDealwine 24 August 2017

Nice length on the palate, remarkable persistence, exceptionally long in the mouth… What exactly do these strange terms, often heard during wine tastings, mean?
Far from any size or distance measurement, the length of a wine expresses how long its aromas persist on the palate, after the wine has been swallowed (or spat out). This length is fundamental to characterize the quality and nobility of a wine, as well as the talent of the winemaker.
However, a long finish only rhymes with quality when it is pleasant! There are many wines of which the length should be reduced to its minimum, and yet they persist long seconds on the palate…
But where does this much-talked-about long finish come from? The answer is unfortunately not simple: it results from a multitude of oenological decisions and from the alchemy that is created between aromatic molecules, pectins, tannins and polyphenols of the wine and our own saliva. Red wines, richer in polyphenols and tannins than white ones, will tend to last longer on the palate. A very light rosé, not very intense, is very likely to vanish quickly in the mouth. On the other hand, there is no link between a long finish and the wine’s age.
Mysterious caudalies
To qualify a long finish, oenologists also speak of PAI for “Persistance Aromatique Intense” (in English: intense aromatic persistence). This persistence is measured with caudalies. What is this curious unit?
A caudalie is a unit of measurement of the wine’s persistence in the mouth, which is simply equivalent to a second. To measure a length in caudalies, it is first necessary to taste the wine and to let it circulate throughout your mouth. Once the wine has been swallowed or spat out, start counting the number of seconds during which the main aromas of the wine persist on the palate. When the aromas have vanished, the timer stops.
Nobody knows the absolute truth for wine tasting. The perception of aromas and flavours, in addition to being different for everyone, also varies according to the setting: before, during or after a meal for example. The sensations during a tasting are therefore subjective, to the extent that professionals themselves don’t agree on the exact number of caudalies of each wine.
However, measuring the length of a wine allows professionals and amateurs to highlight trends. The scale of caudalies ranges from 2-3 for small easy-to-drink wine, to about 10 seconds for great wines, via an average of 5-6 caudalies for most bottles. It even happens that some very great red wines, featuring exceptional vintages, reach 15-20 caudalies… A nice way of delighting your taste buds!
Re: What is a long finish for a wine?
31 August 2017 12:38
Ik heb ooit Andre Sauerbier, chef moderator van het vorige wijn-prikbord, tijdens een proeverij horen verzuchten, dit is zo mooi dit is een treinwijn. Enige uitleg is wel nodig. Na afloop van de proeverij zat smaak en geur nog in en indiep in zijn gestel tijdens de treinreis naar huis. Dan heb je het wel over een wijn met finisch.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: What is a long finish for a wine?
31 August 2017 13:11
Ik heb de term wel eens gehoord maar wist niet waar ze vandaan kwam.
Heb ik toen even gemist blijkbaar!
Re: What is a long finish for a wine?
31 August 2017 23:30
Trein wijn had destijds ook een andere betekenis....
Prikkers begonnen al in de trein, tot meerdere vreugde van alle andere reizigers in die coupe>grinning smiley<
Wijnwinkel Grapedistrict ontwikkelt algoritme voor persoonlijke wijnkeuze.
01 June 2017 12:51
Eerst proeven heeft nog altijd mijn voorkeur.

[foodclicks.nl]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Wijnwinkel Grapedistrict ontwikkelt algoritme voor persoonlijke wijnkeuze.
01 June 2017 13:02
Om nu altijd wijnen in mijn smaakprofiel te drinken lijkt mij wel wat saai.
Is de verrassing er dan niet een beetje af!
Re: Wijnwinkel Grapedistrict ontwikkelt algoritme voor persoonlijke wijnkeuze.
01 June 2017 13:09
Lid van een proefclubje worden. Dan komt vanzelf alles aan bod.

Ach, en saai. Ik ken mensen die hun hele leven niet verder zijn gekomen dan Heineken.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Drohnen und Roboter: digitale Technik erreicht Winzer.
06 March 2017 18:01
De alpino kan aan de kapstok worden gehangen.

[www.pnp.de]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Un sommelier électronique pour un happy hour high-tech.
09 January 2017 17:54
"Du vin, de la bière, ou un cocktail? Quelle que soit votre préférence, le salon d’électronique CES de Las Vegas, qui refermait ses portes dimanche, avait une solution pour étancher votre soif".

Je vraagt je af waarom dit al niet eerder uitgevonden is?

[fr.metrotime.be]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
De techniek maakt de sommelier overbodig.
10 November 2016 11:58
Toch jammer.

[www.entreemagazine.nl]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: De techniek maakt de sommelier overbodig.
10 November 2016 14:47
Jammer?
Lijkt mij veel prettiger dan iemand aan je tafel die het beter weet cool smiley
Re: De techniek maakt de sommelier overbodig.
10 November 2016 15:13
Tegen een tablet argumenteren lijkt mij pas leuk. En wie zegt mij dat de uitkomst dan beter is? Nee geef mij maar de sommelier. Een tablet mag dan van deze tijd zijn maar ik ben dat niet. Een eigenwijze sommelier aan mijn tafel vind ik pas uitdagend. Daar komen verrassende wijnen uit. Dat is de uitdaging.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen