Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Beaujolais

Gepost door JohnCopier 
Re: Beaujolais Blanc Steps into the Light
03 July 2020 13:19
John, het viel mij tegen. Ik weet niet of deze Vin de France nog gemaakt wordt. Ik heb die fles gekregen in 2018 op het Domaine du Griffon in Saint Lager. De Côte de Brouilly beviel me beter.
Re: Beaujolais Blanc Steps into the Light
06 July 2020 11:45
Guill,

Wellicht kan jij mij verder helpen. Door tragische omstandigheden heb ik onlangs een wijnkelder van een wijnvriendje overgenomen. Bij twee wijnen krijg ik mijn vingers er niet achter. Eén beaujolais uit de Brouilly en één uit de Moulin a Vent des Hospices. Alleen maar magnum en double magnum. De eerste wijn is van Earl Sothier uit Le Perreon. Ik kom van deze wijnboer niets op internet tegen. Ik wil graag wie en wat weten.

Wijn twee is een Moulin a Vent Hospices en waarschijnlijk in opdracht geveild voor/door Collin Bourisset Distributeur Exclusif à Crèches (Saône et Loire) France. Het is een Appellation Moulin a Vent Protégée.
Ook is er een verwijzing naar echtheid. Authentique, mis en bouteilles sous le Contrôle de la Commission administrative des Hospices. Verder twee handtekeningen van Collin Bourisset en van Le Président Fondateur.

Op alle flessen zit een Frans belastingzegel en een stickertje met de prijs. Gezien de genoemde bedragen is dit niet zomaar een beaujolais. Alle magnums komen uit het jaar 2009 terwijl de double magnums uit 2015 komen. Beide van dezelfde huizen.

Gezien de hoeveelheid flessen was hij een liefhebber van Beaujolais en met name van deze bedrijven. Bij leven en welzijn heb ik daar niets van gemerkt. Binnenkort ga ik een Brouilly openen. Ik ben benieuwd.





John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 06/07/2020 18:04 door RobertKoopman.
Re: Beaujolais Blanc Steps into the Light
06 July 2020 14:44
Heb je foto’s van deze flessen John?
Re: Beaujolais Blanc Steps into the Light
06 July 2020 17:00
Ja, is naar je onderweg.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Beaujolais Blanc Steps into the Light
06 July 2020 17:08
Beaujolais : une avance de 14 jours par rapport à 2019

Dans le vignoble du Beaujolais, l’état sanitaire est très satisfaisant, les vignes sont belles à voir, indique Inter Beaujolais. Les grappes sont longues et aérées. Le débourrement a été atteint le 31 mars, soit 7 jours plus tôt que la moyenne depuis 1993. La fin floraison a été atteinte en moyenne le 1er juin, troisième année la plus précoce après 2011 et 2007. Le stade fermeture de la grappe a été atteint en moyenne autour du 25 juin. Cela situe 2020 comme la 3e année la plus précoce à ce stade, après 2007 et 2003, avec une avance de 3 jours par rapport à 2018 et de 14 jours par rapport à 2019.


Liggen dus stijf op marsroute.

[www.mon-viti.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Beaujolais Blanc Steps into the Light
06 July 2020 18:05
Foto’s bijgeplaatst in bericht van John
Re: Beaujolais Blanc Steps into the Light
06 July 2020 18:19
John,

Ik vind wel een Domaine Sothier in Le Perréon. Verdere informatie vind ik niet.

Over Collin Bourisset is meer te vinden. De M.ã V. des Hospices wordt zelfs nog verkocht.

Hoop dat je hiermee op weg geholpen wordt.
Re: Beaujolais Blanc Steps into the Light
07 July 2020 12:36
En dit is de Hospices. Nu de Brouilly nog.

[www.wine-searcher.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Beaujolais Blanc Steps into the Light
08 July 2020 10:11
John,

Heb je dit al gezien?

[www.collinbourisset.com]
Re: Beaujolais Blanc Steps into the Light
08 July 2020 13:38
Goh, hier ben ik blij mee. Eens kijken of ik via dit contact wat meer te weten kom.

Thanks,

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Beaujolais Blanc Steps into the Light
08 July 2020 14:15
Heb je de PDF gelezen? Je kunt hem meer dan 10 jaar bewaren. Als dat je lukt.
Re: Beaujolais Blanc Steps into the Light
08 July 2020 16:44
Ik heb al een artikel gelezen dat de kenners (wijnboer) de wijnen op 15 jaren stellen. Maar ik ben een liefhebber van belegen wijnen en dus voor een beetje leeftijd deins ik niet terug.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Beaujolais Blanc Steps into the Light
09 July 2020 10:26
Re: Beaujolais Blanc Steps into the Light
09 July 2020 12:47
Ja, die heb ik gelezen.

"conserver plus de 10 ans".

Ik houd mij vast aan die "plus". En niet onbelangrijk het zijn magnums en double magnums. En die ouderen net iets anders.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
BEAUJOLAIS EXPORTS RISE BY 120% IN MAY
05 August 2020 17:16
BEAUJOLAIS EXPORTS RISE BY 120% IN MAY

In a masterclass presented by Anne McHale MW, it was revealed that exports of Beaujolais rose by 120% in volume and 102% in value in May this year, compared to 2019.


[www.thedrinksbusiness.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: BEAUJOLAIS EXPORTS RISE BY 120% IN MAY
06 August 2020 14:37
In de titel van het artikel is het woordje “rosé” weggevallen cool smiley
Waarom vraag ik mij dan meteen af?
Re: BEAUJOLAIS EXPORTS RISE BY 120% IN MAY
06 August 2020 14:40
Krijgen deze producenten dan geen Corona steun?
Omzet immers flink hoger!
Long Forgotten, France’s Beaujolais Wine Is Back and Better Than Ever
24 August 2020 12:21
Long Forgotten, France’s Beaujolais Wine Is Back and Better Than Ever

The bright, acidic varietal is making a welcome return.


[robbreport.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Beaujolais reports ‘vintage of extremes’
01 October 2020 16:49
Beaujolais reports ‘vintage of extremes’

The French region of Beaujolais has reported that 2020 represented a “vintage of extremes” with drought and an early vintage among the challenges faced.


[www.thedrinksbusiness.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Beaujolais Nouveau 2020 - intimacy rather than large-scale festivities
03 October 2020 12:37
Beaujolais Nouveau 2020 - intimacy rather than large-scale festivities

Due to the negative impact of the coronavirus pandemic, “festivities surrounding Beaujolais Nouveau will be unusual, but even the smallest event will be a cause for celebration”, claimed Dominique Piron, chairman of the Beaujolais wine marketing board Inter Beaujolais in a press release.


[www.vitisphere.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
There’s More Than One Way to Beaujolais
20 October 2020 17:43
There’s More Than One Way to Beaujolais

Beaujolais is a land of hills, of steep vineyards and of clustered villages. It produces enjoyable and versatile red wines of great value, but don’t mistake this region for a one-trick pony.


[www.winemag.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: There’s More Than One Way to Beaujolais
20 October 2020 17:48
A Guide to the 10 Crus of Beaujolais

Cru Beaujolais...
...is getting a lot more attention these days.

The appellations (Morgon, Fleurie, Moulin-a-Vent, etc.) may still not be as well-known as Gevrey-Chambertin or Margaux, but since the first version of this guide was published-- over five years ago--the Crus of Beaujolais have become far more popular. Partly this is thanks to vintages. Every vintage since this guide was first published (2014 through 2018) has been great in their own unique ways. Meanwhile, the wine press and the wine trade continue their never-ending hunt for the next new thing, and many of them have come across Beaujolais.


[flatiron-wines.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
NOUVELLE, NOT NOUVEAU: BEAUJOLAIS CHARTS A REBOOT FOR ITS ‘HAPPY WINES’
26 October 2020 18:26
NOUVELLE, NOT NOUVEAU: BEAUJOLAIS CHARTS A REBOOT FOR ITS ‘HAPPY WINES’

This column began innocently enough. John was just trying to buy some Beaujolais.

Fall makes us think of Beaujolais. While we’ve always said it’s a year-round wine – good at various serving temperatures and with all kinds of food – there’s something about pairing Beaujolais with fall that’s special. Partly it’s because we’re thinking of slightly heavier food. More deeply, fall is a time of simple pleasures, like watching the leaves change and, to us, Beaujolais is very much the same: real, with an elemental, natural feel.


[grapecollective.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Beaujonomie at the Table: Gathering Around Birds and Beaujolais
13 November 2020 18:15
Beaujonomie at the Table: Gathering Around Birds and Beaujolais

For many Americans, a fresh, lighthearted kind of Beaujolais and a certain annual turkey feast have become inextricably linked. And that’s just fine: Celebrating the Thanksgiving holiday together is the essence of “Beaujonomie,” a regional grassroots movement highlighting the vital role that a wine like Beaujolais can play in our lives — namely, helping us to mark the passing seasons, jumpstart moments of celebration, and welcome friends at the table.


[vinepair.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Beaujonomie at the Table: Gathering Around Birds and Beaujolais
19 November 2020 18:04
The 10 crus of Beaujolais

Here’s a tour of the Beaujolais region’s ten crus, an incomparable palette of expression for the famous and delicious Gamay grape.


[www.idealwine.info]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Beaujolais: Winemaking Techniques
16 December 2020 18:32
Beaujolais: Winemaking Techniques

MS Chris Tanghe and Jennifer Angelosante of GuildSomm are joined by Maxime Perrachon of Laurent Perrachon & Fils for a presentation on key Beaujolais winemaking techniques.


Trek er wat tijd voor uit. De video duurt ca 1.30 uur.

[www.guildsomm.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Beaujolais: Winemaking Techniques
16 December 2020 18:35
Inter Beaujolais’ new MD Bossan-Redon on a year of change

Talk about a baptism by fire. In her first year in charge of Beaujolais’ producers association, Inter Beaujolais, new managing director Cécile Bossan-Redon has overseen the region reinventing itself against the backdrop of a global pandemic and US tariffs. Despite that, exports are up and a whole raft of changes are in progress from various environmental projects to the official recognition of three new winemaking areas within the region.


[www.the-buyer.net]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Inter Beaujolais appoints new President and Vice President
01 February 2021 18:51
Inter Beaujolais appoints new President and Vice President

Inter Beaujolais has appointed Daniel Bulliat as President and Philippe Bardet as Vice President.


[harpers.co.uk]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Once Again ~ Georges Duboeuf’s Beaujolais Nouveau Art Label Contest Invitation
08 March 2021 18:28
Once Again ~ Georges Duboeuf’s Beaujolais Nouveau Art Label Contest Invitation

With the introduction of the Fifth Annual Georges Duboeuf Nouveau Art Label competition, the winery is once again seeking new artwork for over one million bottles of their Beaujolais Nouveau.


[www.wine-blog.org]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Beaujolais revisited: “understanding of the terroir is driving better quality wines”
20 April 2021 17:10
Beaujolais revisited: “understanding of the terroir is driving better quality wines”

A recent masterclass has shone a light on the overlooked wines of Beaujolais, highlighting the versatility of the Gamay grape in the newly mapped terroir of the region’s lesser known Crus.


[www.thedrinksbusiness.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen