Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Duitsland

Gepost door JohnCopier 
Re: Glühwein smiling smiley
08 December 2014 10:45
Arme gasten.......
Je zou zo'n snurker loslaten op je klanten zeg.
Re: Glühwein smiling smiley
08 December 2014 14:17
Dat is nu toch jammer dat glühwein zo te kakk.. wordt gezet.

Ik kan niet anders zeggen dan dat je een voorbeeldige gast bent. Maar met mij waren ze klaar.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Glühwein smiling smiley
08 December 2014 16:14
Ik heb volgens mij niets negatiefs over glühwein gezegd smiling smiley

Het was jammer van/voor de wijn, maar we hebben er ook om kunnen lachen. Het was het zeker niet waard om een avond door te laten verpesten; ik ga om dezelfde reden eigenlijk nooit een discussie aan met de bediening over de kwaliteit van hetgeen geserveerd wordt of de bediening zelf. Ook al vind ik iets hopeloos dan nog zeg ik iets als 'goed' of 'lekker' als het gevraagd wordt. Ik wordt er niet vrolijker van als ik een slecht nieuws gesprek met de bediening ga voeren. Mijn oplossing is dan maar om het snel te vergeten en te zien wat erna komt. Misschien niet ideaal voor het leereffect voor het restaurant, maar als ik adviseur moet gaan spelen dan moeten ze mij maar betalen en volgens mij verwachten ze toch echt dat ik na afloop nog steeds ga betalen grinning smiley

Sinds ik in Baarn woon, kan ik het me ook niet meer veroorloven om restaurants te snel van mijn lijst te schrappen. Daar is het regionale aanbod te beperkt voor.

Ik was overigens wel blij dat ik geen TCA detecteerde in de wijn; ik was een beetje bang dat ik een moeilijke discussie moest gaan voeren met de sommelier die zo zeker wist dat hij op basis van het ruiken aan de kurk al had geconstateerd dat de wijn geen kurk heeft. Ik ga discussies zoals gezegd graag uit de weg in restaurants, maar het zou te ver gaan om een wijn met kurk te accepteren met de standaardwoorden 'goed' en 'lekker' smiling smiley

gegroet,

ChrisW
Re: Glühwein smiling smiley
08 December 2014 19:15
Chris,

Je betaalt ze dus... mag je er iets van vinden. Niemand maar ook niemand is gebaat bij zaken die rooskleuriger worden voorgedaan terwijl ze dat niet zijn. En die (Glühwein)sommelier grinning smiley moet een schop onder zijn kont krijgen en helaas z'n baas ook want die let niet op.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Glühwein smiling smiley
08 December 2014 21:15
John,

Toch is er wel iemand gebaat bij het rooskleuriger voorstellen van zaken. Ikzelf winking smiley

Ik ga naar een restaurant om onder meer een leuke, relaxte, avond te hebben. Niet om het restaurant te verbeteren. Ondernemingen proberen te verbeteren doe ik doordeweeks al full time smiling smiley Ik blijf misschien daarom wel lekker achterover zitten als er iets minder goed gaat tijdens een restaurantervaring. Dat liever dan me opwinden en minder leuke gesprekken met de bediening aangaan.

Ik ben het met je eens dat de sommelier daar niet op zijn plek was. Misschien heeft hij geluk dat er geen eigenaar in persoon op zijn hielen zit; het restaurant is onderdeel van een hotel. Hoe dan ook, 'ze' zoeken het maar uit smiling smiley

gegroet,

ChrisW
Re: Glühwein smiling smiley
08 December 2014 23:36
Chris , daar zou ik een voorbeeld aan moeten nemen.
Als men er bij mij naar vraagt, (was het naar wens, etc.etc.) krijgen ze het ook >grinning smiley<
Hoop dat men het opvat als een gratis advies, bovendien lucht vaak lekker op!

Hendrik
PN: Weingut Michel Spätburgunder...
26 November 2014 14:29
Weingut Michel Spätburgunder Alte Reben 2007 Baden Vogtsburg-Achkarren

Mooie rokerige neus. De geur van een echte Cubaanse sigaar. Dat laatste waarschijnlijk veroorzaakt door mijn drinkmaatje die net een paar flinke trekken in de tuin heeft gedaan. Maar die sigaar boven de wijn was duidelijk aanwezig.

De flessen heb ik in 2009 op het weingut aangekocht samen met wat Grau- en Weissburgunder en met de Spätburgunder Barrique uitvoering." Laat de Spätburgunders vooral een paar jaar rusten was het advies". Dat hebben we niet gedaan en ieder jaar een fleske geslacht. Pas nu in 2014 komt de wijn echt in al zijn schoonheid uit de kast. Wat een heerlijke neus heeft die Spätburgunder. Echt zo'n snuffelwijn. Van alles aan te ontdekken. Nu heeft de AR volgens zeggen maar weinig hout gehad. Dat geloof ik graag want het rode fruitsap domineerde, gedragen op mondwaterend zuur. Balans goed in orde. De tannine is volledig geïntegreerd en opgenomen. Het alc % mag gezien worden en is 13%. Ik tik de wijn af op 88/100 met de aantekening dat de wijn wat dun oogt. De kleurstelling doet mij ook een beetje aan een Ahrdal wijn denken.

Maar dan de Spätburgunder Barrique Achkarrer Schlossberg 2007 uitvoering. Ook deze wijn heeft in voorgaande jaren zich niet zo geopenbaard. Direct bij het ontkurken komt je stal en sigaar tegemoet. Een prachtige neus. Opnieuw snuffelen en genieten. Vaag op de achtergrond komt het mooie hout te voorschijn. De wijn ontplooit zich als een jonge dame die gaat zitten op een poef en de plooien van haar petticoat om zich heen drapeert. Wat een schoonheid. Die wijn dan. De wijn is krachtig, dik en zeer fruitig. Haast ondoorzichtig. Geweldige lengte. Minutenlang nagenieten. Een krachtpatser die ik aftik op 94/100. Zo goed is deze wijn in voorgaande jaren nog niet geweest. De laatste twee flessen gaan opzij voor de komende Kerst.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: PN: Weingut Michel Spätburgunder...
26 November 2014 15:31
Mooie p.n. John, voor mij de aanleiding er ook weer eens een open te maken!

Hendrik

p.s. de wedstrijd All Blacks tegen Wales gezien? Manomanoman, wat is voetbal daarmede vergeleken dan toch een saai spelletje>grinning smiley<1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 26/11/2014 18:40 door hendrik.
Re: PN: Weingut Michel Spätburgunder...
26 November 2014 17:33
Bedankt John ! fijne notities en zo zie je maar met Spätburgunders moet je geduld hebben

Groeten,

Ronald Heijden1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 26/11/2014 22:44 door Ronald.Heijden.
Re: PN: Weingut Michel Spätburgunder...
26 November 2014 18:54
Goed spul dus John..

ik heb recent wat flessen van de Pinot druif geprobeerd, onder andere een enkele topper uit NZ en ZA, ondanks dat de wijnen best lekker wegdronken werd ik er nooit door "geraakt" . Dat heb ik wel eens meegemaakt met toppers onder de Spatburgunders, dus moet de focus daar maar op liggen lijkt me.

Wanneer ga je weer die kant op?

Met culinaire groet,

TheChef1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 26/11/2014 19:00 door TheChef.
Ürzig tegen het licht gehouden, deel 4
10 October 2014 16:57
Die blauwe spannetten die ik in deel 3 besprak zijn er overigens niet alleen om de wilde zwijnen tegen te houden. Er lopen ook wilde zwijnen op twee benen rond. En dat zijn hardleerse types en nog veel moeilijker dan het echte zwijn in de wijngaard tegen te houden. Kijk, dat een levensecht zwijn het verschil tussen "mijn en dijn" niet kent begrijpen wij, maar een vakantie vierend zwijn hoort dat natuurlijk wel te weten. En toch stappen ze van hun fiets zo de wijngaard in en pakken een (volle) tros. En wanneer de druiven nog zuur zijn wordt de tros weggegooid. Even verderop nog maar eens proeven. Hé, hier zijn ze smakelijk en dan maken die paar trossen toch niet uit! Dit verhaal schreven wij aan de Calmont op. Wij hebben als buitenlandse vakantievierders geen beste naam aan de Mosel opgebouwd. Dit is één voorbeeld.

Voorbeeld twee komt uit eigen doos. Voorafgaand aan onze reis naar de Mosel probeer ik altijd alle bezoekjes aan wijnboeren en restaurants vast te leggen. Dat scheelt tijd en teleurstelling. Zo belde ik een restaurant voor een afspraak en vervolgens zegt de beste man dat hij geen reserveringen maakt. Hij maakt ze normaal gesproken wel maar niet voor mij. Hij zag op z'n toestel een onbekend nummer uit Nederland. Daar had hij slechte ervaringen mee. We mochten langskomen maar meer ook niet. Hij gaf wel een adres door van Gast- & Weinhaus Peter in Reil. De eigenaar spreekt Nederlands dus wellicht dat die wel reserveringen uit Nederland aanneemt. Nu is dit een ervaring uit één maar het geeft toch te denken.

Ervaring drie. Nederlanders fietsen alhier in Nederland tegen het verkeer in en het liefst ook op de stoep. Licht op de fiets is een uitzondering. En zo rijdt dus fietsend Nederland op eigen fiets ook in Duitsland. Dat het autoverkeer - en verkeer in z'n algemeenheid - in Duitsland altijd voor overstekers op een oversteekplaats stopt is een verademing en zou ook hier moeten maar Nederlanders op de fiets in Duitsland haal je er zo uit. Ik stop met mopperen want wij gaan proeven bij Dr. Hermann.

In 1966 is na de opdeling van de oorspronkelijke wijngaard van Joh. Jos. Christoffel de huidige wijngaard van Dr.Hermann ontstaan. De grootvader van de huidige chef was arts vandaar die titel. En dat is zo als naam gebleven net als bijv. de weduwe Thanisch allang geen weduwe meer is. Zij hebben 6,5 Ha in bedrijf met ca 2 Ha jaarlijks in pacht. Dat levert pakweg 60.000 flessen op. 98% van de wijngaard staat beplant met Riesling, 2% is weissburgunder. Die krijgen wij niet te proeven. Die wijn is uitverkocht. Naar men zelf aangeeft zit de klasse van het bedrijf in het halfzoete en zoete segment. Dik 80% van alle wijnen is bestemd voor de export. Ja ook naar Nederland (Dordrecht). En met een schuin oog op de prijslijst geloven wij graag dat de kracht bij de zoete wijnen moet worden gezocht. Halve flesjes en zeer serieus geld.

2012 Riesling QbA Dr. Hermann, 9,5% 82/100
2013 Riesling QbA Dr. Hermann, 9,5% 83/100
2012 Ürziger Würzgarten Riesling Kabinett, 8% 86/100
2013 Ürziger Würzgarten Riesling Kabinett,8,5% 87/100
2012 Erdener Treppchen Riesling Kabinett, 8% 85/100
2013 Erdener Treppchen Riesling Kabinett 8,5% 86/100
2012 Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese 8% 88/100
2013 Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese 8% 89/100
2013 Erdener Treppchen Riesling Spätlese Goldkapsel, 88/100
2011 Erdener Treppchen Herzlay Riesling Spätlese Goldkapsel, 8% 90/100
2013 Erdener Treppchen Herzlay Riesling Spätlese Goldkapsel, 8% 88/100
2013 Erdener Prälat Riesling Spätlese Goldkapsel, 90/100
2013 Erdener Prälat Riesling Auslese, 8% 88/100
2013 Erdener Prälat Riesling Auslese Goldkapsel, 7,5% 94/100
2013 Erdener Treppchen Riesling Auslese Goldkapsel, 8% 93/100
2012 Erdener Herrenberg Riesling Eiswein Goldkapsel, 6,5% 96/100
2012 Erdener Prälat Riesling Beerenauslese Lange Goldkapsel, 5,5% 96/100
2013 Erdener Treppchen Riesling Beerenauslese Goldkapsel, 6% 92/100
2013 Erdener Prälat Riesling Trockenbeerenauslese, 6% 96/100

Ik heb geen duidelijkheid kunnen krijgen voor het gebruik "Goldkapsel en Lange Goldkapsel". Terwijl ik dacht dat het begrip Goldkapsel alleen voor BA en TBA wordt gebruikt, dus de edelzoete wijnen, zie ik het meer en meer ook in de lagere categorie komen zoals spätlese en auslese. Daarnaast dacht ik ook begrepen te hebben dat het speciale vullingen waren voor de handel. Wellicht dat de tweede zin in onderstaande uitleg de verklaring is voor het begrip Goldkapsel bij de spät- en auslese. "Kleine Menge" dus. Ik lees dit op de site van Hawesko.

Goldkapsel. Eine vor allem in den deutschen Anbaugebieten Rheingau, Mosel und Pfalz bei einer Reihe von Weingütern gebräuchliche Bezeichnung. Es handelt sich dabei um edelsüsse Weine wie Beerenauslese oder Trockenbeerenauslese. Zumeist sind es kleine Mengen von besonderer Qualität, die nicht offiziell über die Preisliste in den Handel kommen, sondern nur über Auktionen angeboten werden. Man erkennt sie an einer goldfarbenen Kapsel über dem Korken.

Onze favoriet is de 2013 Erdener Prälat Riesling Spätlese Goldkapsel. Een wijn met karakter en fundament met een prachtige p/k.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/10/2014 19:04 door JohnCopier.
Re: Ürzig tegen het licht gehouden, deel 4
10 October 2014 17:06
thumbs up

Weer een mooi verhaal John.
Re: Ürzig tegen het licht gehouden, deel 4
11 October 2014 01:17
Idd Robert, lees ze graagthumbs up

Met Smakelijke Groet Dick
Ürzig tegen het licht gehouden, deel 2
08 October 2014 16:06
Na de lunch op het zonovergoten terras van Kloster Machern stond C.H.Berres en eind van de middag Erbes op het programma. Wij werden keurig netjes om half twee op de binnenplaats opgevangen door naar wij dachten Markus Berres. Maar in de proefruimte bleek het een oom van Markus te zijn die weer razendsnel naar zijn werk in de kelder ging. Tenslotte werd er al wat geoogst en daar moest toezicht op zijn.

Aan de tafel een oudere heer die zich voorstelde als Berres, niet de eigenaar maar een oom van Markus. Voor hem een mooi glas Riesling en een nagenoeg volle fles. Tja, en je kan elkaar natuurlijk als verdomde Lowietje aan blijven staren maar dat lag niet an hem en ook niet bij ons in de aard. Dus weldra wisten wij dat deze heer een broer van de oude Berres was maar niet werkzaam als wijnboer. Nooit geweest. Nee, hij was Prof aan de Uni van München en doceerde informatica met specialisatie op industriële software en alles daar omheen. Hij had ook een eigen bedrijf nabij München en ontwikkelde met zijn studenten software voor de automobiel industrie. Wijn was om in glas te hebben en het liefst Riesling. Daar raakte de oude Berres bij ons natuurlijk een gevoelige snaar want wij konden het daar zonder glas van harte mee eens zijn.

Gelukkig voor ons kwam er een jonge vent met een aantal flessen in de hand, en in de juiste temperatuur, binnen. Markus, Markus Berres. Twee glazen en het feest kon beginnen. Wij kregen een kleine uiteenzetting over het bedrijf. Het Weingut bleek twee keer in het bezit van de familie te zijn geweest. Al in 16- honderd werd door de familie Berres wijn op de huidige locatie verbouwd. Naast de wijn werd er ook geboerd. De producten werden verkocht aan de kloosters en abdijen in de regio. De basis voor het huidige bedrijf werd in 1868 gelegd. Wijnboer Berres en wijnhandlung Nicolay vonden elkaar. Aan die innige samenwerking kwam in 1910 een eind omdat de toenmalige wijnboer Carl Hubert het wijnboer zijn maar zo zo vond en vertrok naar elders in het land. Dan is het stil tot 1986. Er wordt gestorven en er wordt geërfd en zo verkreeg Alfred Berres, de vader van Markus, het oorspronkelijke Weingut opnieuw in bezit. In 2006 neemt Markus de algehele leiding van het bedrijf op zich. Hij heeft in Geisenheim Weinbau en Oenologie gestudeerd en heeft zich daarna in Nieuw Zeeland verder bekwaamd.

Tijdens die uiteenzetting kwam Oom ook met oude ongevraagde familie herinneringen. Nee, dat zat niet goed tussen die twee. Maar in Duitsland geldt seniorentijd als groot goed. Respect voor de oudere. Maar achter de schermen zal er later wel wat gezegd zijn.

Jaarlijks worden er zo'n 40 wijnen gemaakt en niet onbelangrijk als wij alle krantenverslagen mogen geloven, allemaal van bovengemiddelde klasse. Vriend Schildknecht gaf voor de Riesling Erdener Treppchen Auslese 2005 direct een 95/100. En daarmee was de toon gezet voor de latere jaren. Zelfs een Kabinett van de Ürziger Würzgarten 2011 scoort nog een 86/100 terwijl de 2008 nu 88/100 krijgt. Dat zijn geen kinderachtigheden. Laten wij maar gaan proeven zodat we het zelf kunnen vaststellen.
2013 Riesling Würzgarten Weissburgunder QBA 12% 84/100
2012 Ürziger Würzgarten Weißburgunder Kabinett 12,5% 86/100
2013 Erdener Treppchen Riesling Kabinett 11,5% 85/100
2013 Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese 12,5% 85
2012 Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese 13% 86/100
2012 Ürziger Riesling Kabinett 9,5% 87/100
2013 Ürziger Riesling Kabinett 9,5% 87/100
2012 Ürziger Riesling Spätlese 12,5% 88/100
2012 Ürziger Würzgarten Riesling Auslese 0,375 L 9% 92/100
2013 Ürziger Goldwingert Auslese 13% 92/100
2013 Ürziger Impulse Riesling QBA 11,5% 90/100
2012 Ürziger Impulse Riesling QBA 11,5% 88/100
2012 Riesling 10,5% (Abfüllerwein) 82/100
2011 Ürziger Goldwingert Auslese 13,5% 94/100
2011 Ürziger Würzgarten Kabinett 10,5% 86/100
2009 Ürziger Würzgarten Kabinett 11% 85/100
2008 Ürziger Goldwingert Auslese 12,5% 94/100
2008 Ürziger Würzgarten Kabinett 10% 88/100
2012 Ürziger Würzgarten Kabinett 9,5% restsüsse 86/100
2012 Ürziger Würzgarten Spätlese 9,5% restsüsse 90/100
2012 Ürziger Würzgarten Auslese Edelsüss 9% 94/100
2011 Ürziger Würzgarten Beerenauslese 7% 96/100
En dan de uitsmijter 2005 Ürziger Würzgarten TBA 8,5% 98/100

Bij het napraten hebben we nog enkele wijnen geproefd maar geen notities gemaakt. Daarna de kelder in. Die kelder is onderhanden genomen en er is ruimte gemaakt voor privé opslag. Honderden wijnen op afroep. Voor beheer wordt een klein bedrag in rekening gebracht.

Weer aan tafel hebben wij de politiek nog even doorgenomen. Terwijl ik dacht dat de "Hochmoselübergang" die zowat over het huis gaat wel voor de nodige beroering zou zorgen, bleek dit in het geheel niet het geval. Economie en techniek zijn niet tegen te houden. En naar Markus beweert is de grond onder de pylonen, incl. een flinke strook daarnaast al tientallen jaren in bezit van de Duitse overheid. Tot aan de bouw konden de wijnboeren de grond pachten. Om daar dan zoveel lawaai over te maken is verloren energie. En modellen hebben aangetoond dat de slagschaduw ook te verwaarlozen is. Bij de oplevering van de brug worden de gronden weer in pacht uitgegeven.

Daarna valt de naam Eichelmann en Gault Millau. Dat hadden we beter niet kunnen doen. De flessen moeten ter keuring in dubbele hoeveelheden gratis worden aangeboden en daarnaast moet voor de ruimte in het naslagwerk worden betaald. En dan kon het toch nog gebeuren dat de hoeveelheid wijn te weinig was en dat er nagestuurd moest worden. Wij gaan de naam C.H.Berres dus niet meer tegenkomen in de boeken. Mond tot mond reclame is het beste. Inderdaad. Bedankt Sander. Wat een geweldige vent die Markus en wat een prachtige wijnen.

Ik heb wat weinig tijd dus Erbes komt een volgende keer.

En... mijn advies is "Koop alles wat je tegenkomt". Mijn mooiste p/k is de 2013 Ürziger Impulse Riesling QBA en de 2011 Ürziger Goldwingert Auslese.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Ürzig tegen het licht gehouden, deel 2
08 October 2014 16:55
Graag gedaan, John thumbs up.

Bedankt voor de leuke verslagen!
Berres maakt inderdaad prachtige rieslings en de 2005 Ürziger Würzgarten TBA is wel van een uitzonderlijke schoonheid. Ik scoorde hem 95 punten met een hele grote plus. Helaas erg schaars, er zijn slechts 10 kistjes van geproduceerd.

Ik heb nog een tiental wijnen van verschillende hellingen en jaargangen liggen van Berres, waaronder de 2005 Erdener Treppchen Auslese GK en Beerenauslese. Mocht je eens in de buurt van Dordt zijn... winking smiley.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/10/2014 17:17 door Sander.
Re: Ürzig tegen het licht gehouden, deel 2
08 October 2014 17:23
En dat ik dit bedrijf niet ken! Nu dus wel en staat op mijn lijst voor een periodiek bezoek.

Wine Spectator geeft de 2005 TBA ook de vorstelijke score van 97/100. Niet kinderachtig dus.

Even nog iets dat ik wel heb genoteerd maar hier (nog) niet heb gedeeld. Alle flessen, maar dan ook alle flessen worden van schroefdop voorzien. Wij hebben dus een pittige discussie gehad over het nut van de kurk. Volgens Markus is het als een lantaarn. "De wet van behoudt". Je houdt je er aan vast om binnen de bekende en overzichtelijke lichtkring te blijven terwijl je de lantaarn moet gebruiken om de toekomst te verkennen. Het nut van de kurk is het geluid van de kurk maar dat gevoel ben je snel kwijt wanneer je een fles met "KURK" hebt.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Ürzig tegen het licht gehouden, deel 2
08 October 2014 17:37
M'n flessen 1999, 2001 en 2003 Berres zijn allemaal nog voorzien van kurk (en hierbij helaas ook al een aantal gevallen kurk gehad), de 2005's hebben inderdaad allemaal een schroefdop. Vooral bij de Goldkapsel is dat leuk: een gouden schroefdop grinning smiley.
Re: Ürzig tegen het licht gehouden, deel 2
08 October 2014 17:40
De druiven uit het jaar 2005 vallen onder de verantwoordelijkheid van Markus. Vanaf dat moment zijn er dus schroefdoppen.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Ürzig tegen het licht gehouden, deel 2
08 October 2014 19:02
JohnCopier Schreef:
-------------------------------------------------------
> En dat ik dit bedrijf niet ken! Nu dus wel en
> staat op mijn lijst voor een periodiek bezoek.


Valt mij een beetje tegen Johnhot smiley
Re: Ürzig tegen het licht gehouden, deel 2
08 October 2014 21:39
Dank voor je verhaal Johnthumbs up


Met Smakelijke Groet Dick
Re: Ürzig tegen het licht gehouden, deel 2
08 October 2014 23:10
Superverhaal. Dank. Ik vind het wel griezelig, wijn lang bewaren met schroefdop.
Re: Ürzig tegen het licht gehouden, deel 2
09 October 2014 07:46
schroefdoppen......angry smiley

Mooie verhaal John!

Hasta luego
John

iedere steak onder 500 gram is carpaccio
iedere kreeft onder 1000 gram is een rivierkreeftje
Re: Ürzig tegen het licht gehouden, deel 2
09 October 2014 08:43
schroefdoppen…...thumbs up smiling smiley

@ John,

Leuk verhaal.

Heb je nog goed gegeten tijdens je verblijf in de Moezel? Tips zijn welkom. Ik was er namelijk een paar maanden geleden voor een paar dagen en ondanks diverse hoogtepunten buiten de culinaire ervaringen om, zijn we na een paar dagen maar de grens met Frankrijk bij de Elzas over gevlucht omdat we nog steeds niet top hadden gegeten (en ook wel een beetje omdat er slechter weer aan kwam in de Moezel smiling smiley ). Een paar keer hebben we zelfs slecht gegeten; iets wat ons niet vaak overkomt tijdens vakanties in een ontwikkeld gebied. Voor een volgende trip naar de Moezel gaan we de culinaire uitstapjes in ieder geval maar goed plannen van te voren.

Mvg,

ChrisW1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/10/2014 08:44 door ChrisW.
Re: Ürzig tegen het licht gehouden, deel 2
09 October 2014 19:06
Chris,

Ik heb wel een paar namen van restaurants pasklaar in de mouw zitten. Toch neem ik er even de tijd voor. Ik kom daar zeker op terug. Neem van mij aan dat dineren aan de Mosel eigenlijk altijd goed is. In elke prijsklasse is wel wat te vinden.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Ürzig tegen het licht gehouden, deel 2
09 October 2014 20:53
Beste John,

Dank alvast!

Ik heb veel van jouw oude berichtjes over de Moezel (van het oude prikbord) trouwens al gekopieerd naar een word-bestand en op mijn harde schijf vereeuwigd.

Ik geloof zeker dat je in de Moezel erg goed kunt eten. Dat kun je gelukkig tegenwoordig vrijwel overal. De paar plekken waar wij tijdens ons korte verblijf waren geweest, waren echter niet top. Dit was o.a. bij Anno 1640 in Bernkastel en een restaurantje in Cochem. In het laatste plaatsje vond ik het kiloknallergehalte zelfs voor Duitse begrippen wel erg hoog; ik denk dat we vrijwel alle restaurantjes aan beide oever minimaal 1x zijn langsgelopen maar er waren er vrijwel geen die niet iets als 'schnitzel voor 5.99' en/of 'steak voor 6.99' op een uithangbord hadden staan. Ons houdt niet zo van kiloknallers; niet in de supermarkt en niet in restaurants smiling smiley

Top waren overigens een wilde avond bij Marco (Wivino) in Wittlich (niet zozeer vanwege het eten, maar door de sfeer en de wijn), het verblijf in het hotel van SA Prüm en een avond op het terras van, en met de wijnen van, Rieslinghaus Porn terwijl er een groot concert door een goede band op het plein plaatsvond. Dat laatste vond kennelijk elke twee weken op een avond in de zomer plaats in Bernkastel (met telkens een andere band) en wij troffen het op een mooie zwoele avond.

Direct over de grens in de Elzas hebben we overigens echt goed gegeten en de 'schade' op dat gebied van de dagen ervoor goed ingehaald smiling smiley
Mvg,

ChrisW
Ürzig tegen het licht gehouden, deel 1
07 October 2014 14:16
Wij bezochten, niet persé in deze volgorde maar dan toch, de volgende huizen;
Weingut Joh.Jos Christoffel Erben
Weingut Mönchhof
Weingut C.H.Berres
Weingut Karl Erbes
Weingut Dr. Hermann
Weingut Rebenhof
Weingut Alfred Merkelbach

De eerste twee zijn eenvoudig. Kom je voor de één dan ben je er ook voor nummer twee. Op één adres. In het jaar 2000 zijn de bedrijven een coöperatie aangegaan. In het daaropvolgende jaar 2001, door ook de beide kelders samen te voegen.

Pakweg zo'n vier generaties geleden was een van de voorvaderen van de Mönchhof een Nederlander, ik weet het niet zeker maar dacht uit Friesland, die zo slim was om de dochter des huizes te trouwen. De naam Mönchhof maakt een verwijzing naar de monniken die daar vroeger Godvruchtig waren. De wijnen van de Mönchhof en Christoffel hebben twee verschillende karakters. Maar ook weer niet zo groot dat er al te duidelijke verschillen zijn aan te geven.

Om bij de vinothek te komen zoek je het mooiste huis aan de oever van de Mosel in Ürzig. Niet te missen. Aan de zijkant van het huis, zeg maar kasteel, ligt de tuin alwaar dorstigen een heerlijk glas Riesling kunnen drinken. Aan het eind van de tuin vind je de vinothek. Op de dag dat wij ons aldaar om 10.00 uur aan bar nestelden bleef het mistig tot voorbij de lunch. En bij een open vinothek is dat koud, erg koud kan ik jullie vertellen. Gelukkig is er ook een binnen(proef)ruimte. Wij kregen in het glas;
(Ik heb de wijnen van de site gekopieerd maar wij hebben deze wijnen niet in die volgorde geproefd).

Weingut Mönchhof
1 2013 WEISSBURGUNDER trocken
2 2013 Mönchhof GRAND LAY Riesling trocken
3 2013 Mönchhof SALVE Riesling feinherb
4 2012 Ürzig Würzgarten Riesling Spätlese Fass 33 feinherb
6 2011 Ürzig Würzgarten Riesling Spätlese
7 2012 Ürzig Würzgarten Riesling Spätlese
8 2013 Ürzig Würzgarten Riesling Spätlese
9 2011 Erden Prälat Riesling Auslese
10 2009 Erden Prälat Riesling TROCKENBEERENAUSLESE 0,375 L
11 2012 GRAND LAY Riesling Sekt BRUT
12 2012 SPÄTBURGUNDER trocken

Joh. Jos. Christoffel Erben
13 2013 Ürzig Würzgarten Riesling Spätlese trocken Alte Reben
15 2013 Erden Treppchen Riesling Kabinett
17 2013 Erden Treppchen Riesling Spätlese
18 2012 Erden Treppchen Riesling Auslese**

De sekt was prima maar is elders aan de Mosel van een zelfde kwaliteit en tevens een paar euro goedkoper. Wij werden uit de schoenen en van de kruk geblazen door de 2011 Erderner Prälat Auslese. Geen sterren om een nog betere kwaliteit aan te duiden maar gewoon alles in de auslese. En omdat wij daar zo lyrisch over deden kwamen ook nog de jaargangen '10 en '9 in het glas. Met name de 2009 was van een geweldige schoonheid. Crêmemig, honing en vooral veel tropisch fruit. Dik 92+/100 met potentie naar meer.

Waarschijnlijk om toch tot een verschil met de Mönchhof Riesling auslese te komen waren de wijnen van Christoffel wel met een of meerdere sterren aangeduid en natuurlijk de bijbehorende prijsverschillen. En dan springt de *** van Christoffel er bij de Mönchhof duidelijk boven uit en is slechts een paar euro duurder.

Het verschil tussen de wijnen van beide bedrijven is niet zo groot. Wij proefden met name bij Mönchhof veel tropisch fruit en bij Christoffel wat meer kruidigheid. Tja en waar dan je voorkeur naar uitgaat is volgens onze Oosterburen een kwestie van "Geschmackssache".

Ook de Spätburgunder is als doordrinkwijn voor doordeweeks best aan te bevelen. Kennelijk werkte ons enthousiasme aanstekelijk want wij kregen vaak, wanneer nog beschikbaar, ook naast de 2013 een 2012 in het glas. Maar dan wint de jeugdigheid het van een jaar kelderlagering. En na onze bestelling in de auto gezet te hebben ontvingen wij voor vanavond op het terras ook nog een 2013 Ürzig Würzgarten Riesling Spätlese van de Mönchhof - en dezelfde wijn - maar dan van Christoffel.

Volgende keer Berres en Erbes

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/10/2014 20:17 door JohnCopier.
Re: Ürzig tegen het licht gehouden.
07 October 2014 19:44
Beste John, fijn om te lezen. Ben benieuwd naar het vervolg. Groet!
Re: Ürzig tegen het licht gehouden.
08 October 2014 00:13
Keep up the good work Johngrinning smiley
Heerlijk leesvoer weer.

Hendrik
Re: Ürzig tegen het licht gehouden.
08 October 2014 01:54
Hi John, alweer mooi een mooi draadje uit jou "pen"
Kijk uit naar het vervolg................

Met Smakelijke Groet Dick
Riesling Kabinett wijnen bij Brabantse Wijnsocieteit
04 October 2014 09:33
De Kabinett wijnen van Riesling horen bij de origineelste wijnen van de wereld, vinden Duitse wijnkenners.
Ze zouden tot het beschermde werelderfgoed moeten worden toegelaten. De wijnen zijn lichtvoetig, hebben bescheiden alcoholpercentages en een fascinerende balans van fruit, zuren en restsuikers. Heeft de wijn ook
finesse, dan praten we over topwijnen die nergens anders kunnen worden gemaakt. Hans Lodewijkx brengt twaalf Kabinett wijnen van Riesling op tafel; buiten de indrinker vijf keer twee wijnen van hetzelfde wijndomein. Een leerzame proeverij met interessante feiten. Wijnbouwers hebben ca. twee dagen om de druiven voor Kabinett binnen te halen, als de druiven goudgeel zijn maar ook nog een zweem groen. Te vroeg geoogst is de wijn onrijp, te laat verliest de wijn zijn fruit en krijgt een te weelderig karakter. In warme jaren zoals 2011 is het moeilijker om de druiven voor Kabinett te selecteren dan voor de duurdere Auslese, omdat de rijpheid in september en oktober met sprongen toenam. In 2011 zijn er Kabinetts geoogst met 12,5% alcohol, redelijke wijnen, maar géén wijnen die dansen.

2012 Jos. Christoffel Jr Erdener Treppchen Riesling Kabinett 7,5%
Hartendief van Hans. Bleekgeel. Ingetogen neus met wat peerassociaties. Subtiele wijn met mooie balans, heel zuivere wijn.

2011 St.Urbans-Hof Ockfener Bockstein Riesling Kabinett 9,5%
Peer in de geur, veel fruitassociaties (appel en druiven), goede balans tussen vruchten, zuren en restsuiker, een zoetje dat de afdronk wat domineert. Mooie wijn.

2011 Reinhold Haart Piesporter Grafenberg Riesling Kabinett 9,5%
Een deel van de proevers geeft de voorkeur aan de iets aardsere Piesporter Goldtröpchen 2011. Aan deze Grafenberg klopt echter alles. We ruiken meloen en er komt grapefruit terug in de smaak. Rondeur in de smaak, met die geweldige balans tussen fruit, zuren en restsuiker. Wat een wijnbouwer, wat een wijn!

2012 Forstmeister Gelz-Zilliken Rausch Riesling Kabinett 8%
Wijn uit de Saar met 69 gram restsuiker en 9,1 gram zuren. Die zuren maken de wijn herkenbaar net even anders dan de Moezelwijnen waarin zoet iets pregnanter aanwezig is. Na proeverijen op het domein is dit een favoriet van mij. We hebben dit domein geregeld geproefd en toch valt de wijn dan soms tegen, een onbestemd gevoel waarvan ik niet begrijp waar het vandaan komt. Nu denk ik dat de context, de line up, daar een rol bij speelt. Want in dit veld met alléén maar witte Kabinetts is de wijn uitgesproken briljant. We ruiken rabarbertonen en tropisch fruit. Viooltjes in het kwadraat staat in mijn aantekeningen. Rondeur op de tong. In deze wijn voeren de zuren nu de boventoon en mijn God, was is dat schitterend! De wijn hangt lang na. Hans geeft aan dat hij de Kabinett wijnen graag jong drinkt, vanwege de mooie fruittonen. Er zijn deskundigen die aangeven dat deze wijnen tien tot twintig jaar mogen rijpen. Enkele flessen daarvoor wegleggen in de kelder is een mooi experiment, want zó oud heb ik Kabinett nooit gedronken. Deze wijn danst inderdaad, voor mij de mooiste wijn van de proeverij.

2011 Forstmeister Gelz-Zilliken Saarburger Riesling Kabinett 8%
Een jaar verschil. En niet uit de Rausch wijngaard. Mooi is een understatement. True to type riesling met een bloemige neus waarin ook meloen en peer is te onderscheiden. Expressief. Schitterende balans. Deze wijn danst gewoon weg, zegt Hans. In die geweldige balans zijn het ook de zuren die de wijn spanning en finesse geven. Knap.

2012 Weiser-Künstler Enkircher Ellergrub Riesling Kabinett 8,5%
Dit is een jong domein. Deze Moezel wijn heeft een fraaie neus met frisse appel, mineralen, brandneteltonen en lavendel. We ruiken ook wat koffietonen en zelfs caramelpudding. Zeer complete wijn met vuursteen tonen, de fruit, zuren en zoetbalans geeft de wijn veel spanning.

2013 Weiser-Künstler Enkircher Ellergrub Riesling Kabinett 7%
Hartendief van Hans, deze wijn met 84 gram restsuiker en 11 gram zuren. Piepjong en een proever verwoordt dat mooi met de term ‘onbeschaafd’ - heeft nog wat flesrijping nodig om die karakteristieke beschaving op te doen. Citrus in de geur, ik ruik in de verte ook wat petrol. Mooi overheersende zuren geven deze wijn veel verfijning. Als andere wijnen als dansers worden aangeduid, dan is dit moderne dans.

2012 Keller Niersteiner ~ H ~ Riesling Kabinett 8,5%
Wijn uit Flörsheim-Dalsheim, Reinhessen. Ook al is de wijn jong, toch al mooie balans. Ik ruik nauwelijks iets in de geur, maar andere proevers halen aan: appel, citrus, buxus, amandelnoot. Een serieus glas met een goede balans en in de smaak een karakteristiek bittertje.

2013 Julian Haart Piesporter Goldtröpchen Riesling Kabinett 8%
Jonge wijnmaker, die in een serie staat met Keller omdat hij daar in de leer was. Dat zijn die kleine details die een proeverij zo de moeite waard maken. Deze wijn krijgt open doekjes. Het is een wijn met een lange afdronk, altijd een heel goed teken. En ook meerdimensionaal, er is véél te proeven. Meloen in de geur, maar ook kruiden, basilicumtonen zelfs. Wat tonen van boenwas, mandarijn en appelmoes. Zweem van tropisch fruit. Mooie balans en goede zuren. 45 gram restsuiker en 10,5 gram zuren.

2012 Schäfer-Fröhlich Felseneck Riesling Kabinett 8%
Dit Nahedomein is een persoonlijk favoriet van Hans. Hier staat om het verschil met Spätlese tot uitdrukking te laten komen hetzelfde jaar en dezelfde wijngaard met die kwalificatie naast. Een hereboer en een edelman, zegt de nestor van het proeven. In deze Kabinett geweldige zuren, uitstekende balans en uitermate verfijnde neus. Prachtige avondwijn om met partner een flesje te nuttigen, dan vier je het leven.

2012 Schäfer-Fröhlich Felseneck Riesling Spätlese 7,5%
Dit is een Lord, zegt onze nestor, subtieler. Appel, buxus, jasmijn, toffee en een gisttoon. Zoetere aanzet uiteraard, maar ook schitterende zuren.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen