Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Brettanomyces, Clean wine, Organic, bees, Bio, Natuurwijn, Terroir, alcoholvrijewijn, malolactic fermentation, yeast.

Gepost door JohnCopier 
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
04 December 2018 14:21
Het hangt er tegenaan. Het gaat wel over BIO.

[www.youtube.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
05 December 2018 09:37
660 liter water aan irrigatie? Dit zal niet in Frankrijk zijn want daar is irrigatie verboden behalve bij pas geplante nieuwe jonge wijnstokken.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 06/12/2018 12:54 door Guill.
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
06 December 2018 09:43
Frankrijk zou ik niet graag als gidsland naar voren schuiven. Terwijl het een van de landen is waar ik graag kom. Ook de bewering dat het verboden is en dat de Fransman dan als nauwgezet burger dit dan zonder morren opvolgt zou ik niet graag voor mijn rekening nemen. Ik zou eerder zeggen dat ongehoorzaamheid een basisdeugd van de Fransman is. En voorwaarden die van bovenaf worden opgelegd worden al helemaal met wantrouwen begroet. Ik zou er, dit wetende, mijn hand niet voor in het vuur durven steken.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken.
06 December 2018 13:16
Blijkbaar heb ik meer vertrouwen in de Franse wijnboer.

660 liter water aan irrigatie voor een fles wijn? Dat is per jaar. Ik denk dat dat overstromingen te weeg zou brengen.
Natural wine: a passing trend or lasting fenomenen?
29 September 2018 09:40
Natural wine: a passing trend or lasting fenomenen?
BY GRACE HALLIGAN 24 SEPTEMBRE 2018
First there were organic wines. Then we heard about biodynamic wines. Finally, in the past ten years, a new concept has surfaced, that of “natural wine”. While nowadays it is fairly simple to understand what qualifies as ‘organic’ or ‘biodynamic’, the term ‘natural’ is much more difficult to grasp. Below, we try to help you see things more clearly.
Although the notion of natural wine is much more difficult to understand than that of organic or biodynamic, this is first and foremost for a purely technical or administrative reason: while organic and biodynamic wines are labelled by independent certification agencies (Demeter, Ecocert, Biodyvin, etc.), natural wines have no official label, even though the AVN (Association of Natural Wines) has written a cahier des charges, they don’t have the same means of control as organic or biodynamic certification bodies.
It’s worth noting that since the emergence of diverse environmental schools of thought, the word ‘natural’ has become as good as magical, adorned with every possible virtue. On their website or in their communication, you will see many winemakers who are not at all organic but like to declare that their work is carried out “with total respect for nature”, which, of course, doesn’t mean anything… However, for the past half-century, as consumers in general, and wine enthusiasts in particular, we have the impression that what we eat and drink is better – in terms of taste or at least better for our health – when these products are as natural as possible. Labels such as “without preservatives” or “without colouring agents” are supposed to flatter consumers’ propensity for all that is natural. This trend has become ever more prevalent, leading producers to follow very precise criteria allowing them to label their products as organic. In very simple terms, for wine, this means that vines have been cultivated without any synthetic herbicides or insecticides. Organic labels have however remained silent on the subject of the actual winemaking process…
Short digression: in comparison to other pre-packaged food products, where every ingredient is included on the packaging in minute detail, the label on a bottle of wine (or beer, cider, etc.) is well and truly silent. We know that there is such-and-such amount of alcohol and that it contains sulphites (without giving precise numbers…), but other than that, radio silence. Did the producer acidify his wine, did he add tannins, wood shavings, enzymes, bentonite, charcoal (almost 50 products are authorised in ‘conventional’ wines), did he chaptalize it? There’s no way of knowing…
It’s therefore this dual concern – the desire for a return to what is ‘natural’ and transparency regarding what is actually in a bottle of wine – that led to the new trend of natural wines, as it defines itself essentially as “with no inputs added”. The label can therefore stay silent, as it has nothing to hide!
The AVN has put together a cahier des charges (production specification) for natural wine, which can be summarised as follows:
• The objective of AVN winemakers is to produce wines “produced using natural vinification”, that’s to say, with no added inputs.
• The vines are farmed in such a way that respects organic or biodynamic agriculture
• Harvests must be done manually.
• Only indigenous yeasts are used in the winemaking process.
• The grapes’ original constitution cannot be voluntarily modified, and no recourse to physically ‘brutal’ techniques (inverse osmosis, tangential filtration, flash pasteurisation, thermovinification) is authorised.
• No sulphites or any other inputs can be added (the maximum threshold for sulphur is 10mg/l, which is the maximum amount that can be produced as a natural result of alcoholic fermentation.)
For wine enthusiasts, the last point is often the most important, particularly the refusal of sulphur, because, for the most part, many high-quality domains have the same practices regarding work in the vineyards, harvests, yeasts, or avoiding brutal manipulation of the wine during its production.
The central issue regarding natural wine is therefore the presence of sulphites. What’s more, wine enthusiasts will often talk about ‘wine without sulphites’ to describe a natural wine. If it hasn’t happened to you yet, just listen to an impassioned debate between partisans of ‘zero sulphur wine’ and those who enjoy ‘conventional’ wines. The former will claim that they cannot drink wines which give them a headache, laden with chemicals and whose aromas are locked away by the sulphur, whereas the latter will ask themselves how you can drink white wines which resemble cider and red wines that seem oxidised even though they’ve only aged for two years in the bottle!
The reality of the sulphite issue is much more complex than it might seem at first glance. Sulphur being first and foremost a preservative and bactericide, in a perfect world we could easily go without it. With a ripe, perfectly healthy harvest, without any trace of rot, a clinically clean cellar, and little handling of the must, adding no sulphur would be feasible. We’re talking about ‘added sulphur’ here, as the fermentation process itself produces a small amount of natural sulphur. However, these conditions are not always possible, and there are many producers who, despite following the natural wine philosophy very closely, don’t think twice about adding almost homeopathic amounts of sulphur to their wines so that they have more chance of staying stable once in the bottle. Should we banish them from the natural wine family just for that? Of course not, as it would be extremely sectarian. Yet the natural wine scene has unfortunately engendered some zero sulphur tyrants, who aren’t afraid of talking about great terroir when a wine is completely ‘supernatural’, teeming with serious faults, even for a tolerant taster!
Beyond the excesses inherent to all fashions, the fact remains that this alternative way of producing wine, originally pioneered by a small group of ‘gentle dreamers’, can be extremely profitable for many winemakers. Faced with two, good quality wines, who wouldn’t prefer the one with the least possible amount of additives, whose grapes were cultivated without pesticides or other synthetic products, and whose amount of added sulphur is minimal, but has retained all of its ‘drinkability’? Nowadays, under the influence of natural producers’ sometimes dogmatic practices, it’s clear that the good winemakers add much smaller amounts of sulphur to wine during production. Ultimately, we can’t complain, as fewer sulphites means wines which are both better for our health and much freer in their aromatic expression.
Natural wines: The risks and rewards of ditching sulphur.
24 May 2018 11:27
Gevoelig inkijkje.

[imbibe.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Natural wines: The risks and rewards of ditching sulphur.
24 May 2018 11:33
Wijnexperts: Biowijnen zijn vaak de parels

[www.ad.nl]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Meerderheid van wijn is niet geschikt voor vegans en vegetariërs.
27 April 2018 17:02
Ben je vegetarisch of vegan en let je niet echt op wat voor wijn je drinkt? Dan hebben we een beetje slecht nieuws voor je want in heel wat wijnen zitten dierlijke producten. Vegan en vegetariërs, jullie zijn gewaarschuwd.

[newsmonkey.be]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Meerderheid van wijn is niet geschikt voor vegans en vegetariërs.
28 April 2018 07:40
Zo lossen we de wijnschaarste op cool smiley
Wijnimporteurs: ‘Vraag naar biologische wijn neemt toe’
29 January 2018 14:41
[www.duurzaambedrijfsleven.nl]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Natuurwijn.
05 July 2017 18:57
[www.volkskrant.nl]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Natuurwijn.
05 July 2017 19:21
Zodra ik "levende bacteriën" lees haak ik af.....
Ze maken er wederom een onzinverhaal van.
Re: Natuurwijn.
07 July 2017 10:37
"Waar conventionele wijnen vanuit de Franse wijnautoriteit INAO aan behoorlijk wat regels moeten voldoen, bestaat regelgeving voor natuurwijn nauwelijks"

Wat een onzin. Hebben natuurwijnen geen AOP? Indien wel dan moeten ze aan de regels van de INAO voldoen.
Re: Natuurwijn.
07 July 2017 10:47
Bacterien die duizenden jaren in de toendra,s onder extreme omstandigheden lagen te knorren komen nu tot leven. Miltvuur van 10.000 jaar oud steekt aldaar zijn kop weer op. Kunnen ze eigenlijk wel dood gaan?

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Natuurwijn.
07 July 2017 10:49
Nooit opgelet of ze een AOP hebben. Ik zal toch eens kijken.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Natuurwijn.
07 July 2017 11:13
Natuurwijn – wat is dat?

Slechts twee procent van de wijnen is biologisch, zegt Harold Hamersma.

[www.nrc.nl]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Natuurwijn.
10 July 2017 09:09
"Natuur wijnen: hou toch eens op grote gebreken terroir te noemen"

Une dégustation de vins nature
25 mai 2017 — Marc André Gagnon
Le vin nature est devenu à la mode. Et comme toutes les nouvelles modes, on en parle beaucoup, en bien et en mal dans la blogosphère et dans les magazines spécialisés dans le vin. C'est un peu comme le sujet de la minéralité dans le vin, certains disent que ça n'existe pas. Il y a les extrémistes, les négationnistes face aux propagandistes et aux prosélytismes. Puis, entre les deux, éberlués, il y a nous les consommateurs, les amateurs de vin, les découvreurs, les aventureux que nous sommes.
On nous dit que c'est ce qu'il y a de mieux pour la santé. Puis d'autres nous disent que c'est du mauvais vin!
Qui croirent? Mais personnes. Goutons-y.
Le vin nature est le vin fait le plus naturellement possible, donc sans ajouts, surtout sans ajouts de produits chimiques, sauf d'un peu de sulfites.
Il n'est donc pas corrigé, redressé, acidifié, tannifié, désacidifié, stabilisé, surfiltré, concentré, ni enzimé...
Il peut donc révéler une structure, des aromes, des textures différentes des vins auxquels on est habitué depuis 20-40 ans.
Je viens de lire un autre article qui dit encore bien du mal du vin nature. C'est dans la Revue du vin de France, un sommelier écrit «Vins "nature" : arrêtons de confondre terroir et gros défaut», Pierre Villa Palleja y écrit «Pour aider nos lecteurs à y voir plus clair, voici résumée la liste des aromes que l'on retrouve dans les vins "nature", ainsi que les défauts qu'ils révèlent, afin que même un néophyte puisse parfaitement les identifier.»
Voici donc ces cinq défauts aromatiques
gouache ou sueur, dus aux levures Brettanomyces;
pomme blette ou cire;
beurre rance ou croute de fromage;
dissolvant ou vernis;
noix et curry;
poil, urine, lactobacille, gout de souris;
allumette craquée, chou, oignon, oeuf pourri;
et sensation de perlant en bouche.
Le sommelier conclut «libre à chacun d'aimer certains goûts dans le vin. Mais de grâce, arrêter de parler de terroir lorsqu'il s'agit de défauts.»
Re: Natuurwijn.
10 July 2017 17:55
Nu ook zonder kater. Ik geloof niet dat ze weten waar het overgaat.

[www.rtlnieuws.nl]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Natuurwijn.
10 July 2017 17:59
Ben er ook bang voor....
Puur natuur klinkt zo fijn maar meestal is het gewoon marketing gebabbel.
Natuurwinkels gaan voor eerlijk.
01 February 2017 18:06
WIJN Voor wie geïnteresseerd is in wijn kunnen klanten daarnaast terecht in de uitgebreide biologische wijnwebwinkel van de Natuurwinkel aan de Leusderweg. Deze heeft zelfs een eigen webshop met bezorging in heel Nederland www.wijnvdnatuur.nl. Joren: ,,Ik ben zelf vinoloog en durf te zeggen dat we de concurrentie aangaan met wijnspeciaalzaken." De Natuurwinkel aan de Leusderweg won eind vorige maand de Biowinkelverkiezing 2017 en mag zich een jaar lang 'Beste Bio Winkel van Nederland' noemen.

[destadamersfoort.nl]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Natuurwinkels gaan voor eerlijk
01 February 2017 18:27
"Als je benzine koopt voor je auto koop je toch ook de beste?"
Vreemde opmerking en het antwoord is nee grinning smiley
Re: Natuurwinkels gaan voor eerlijk.
01 February 2017 18:35
Benzine met bijmenging hebben we al. De beste benzine zou dan eigenlijk 100% bio-benzine moeten zijn. tongue sticking out smiley

Waterstof!!! Bij mijn weten nog maar een pomp op Schiphol. Als ze opschieten kunnen ze in Amersfoort no 2 zijn.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Biologische wijn is echt lekkerder.
02 January 2017 14:29
Meten is weten. Geloven is heel iets anders. "The proof of the pudding is in the eating".

[www.welingelichtekringen.nl]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Biologische wijn is echt lekkerder.
04 January 2017 16:37
Ben jij wel lekker John? smiling bouncing smiley
Overigens allen de beste wensen voor 2017. Ik wens een ieder het dubbele van wat u mij toewenst.....
Re: Biologische wijn is echt lekkerder.
04 January 2017 19:35
Chapoutier is volkomen biologisch, of biologisch dynamisch zelfs, en stekken mij nooit teleur!
Maar het staat niet op het etiket.
Ik kocht wel eens wijn in diverse natuurwinkels en die stelden mij wel teleur....
Loop er niet echt warm voor.
Bio wijn blijkt lekkerder.
05 August 2016 17:08
Behalve de hogere prijs heb ik het nog niet vast kunnen stellen. Maar ik ben er dan ook niet echt naar opzoek. Komt het voorbij, prima, komt het niet voorbij, ook goed.

[www.welingelichtekringen.nl]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Bio wijn blijkt lekkerder.
05 August 2016 17:33
Het zal uiteraard aan mij liggen maar als ik in een natuurwinkel voor het wijnschap sta kan ik niet kiezen.
Of vreemde namen of weinig sprekend en ik vind ze ook pittig in prijs om ze zomaar eens te proberen.
Bio wijn contest
24 June 2015 22:20
Van de 923 ingezonden wijntjes hebben er slechts 815 een medaille gewonnen, en 62 krijgen een aanbeveling. smileys with beer
Hier de details, enne het lijkt wel doorgestoken kaart???

Habe heute die Pressemitteilung zum "Internationalen Bioweinpreis" gesichtet und musste lachen: da haben von den 923 eingereichten Bioweinen 815 eine Medaille bekommen und weitere 62 eine Empfehlung - d.h. nur 46 Weine haben eine Niete gezogen... Ebenfalls witzig ist die dreistufige Preisgestaltung: Großes Gold, Gold und Silber...Bronze gibts gar nicht.
Nun ist es ja bekannt, dass die Teilnahme an solchen Wettbewerben i.d.R.Geld kostet und es daher womöglich ein "Entgegenkommen" seitens der Veranstalter*innen gibt. Aber irgendwie wird das Ganze dadurch doch zu einer Quatschnummer, oder?
Re: Bio wijn contest
25 June 2015 08:57
Geldt dat niet voor vrijwel alle wijnconcoursen?

Ik kocht eens een middelmatige Rioja die volgens Decanter "the best Rioja in the world" was, inclusief bijpassende gouden medaille.9
Bleek dat er in die categorie welgeteld 1 deelnemer was eye rolling smiley.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/06/2015 17:43 door Sander.
Re: Bio wijn contest
25 June 2015 17:13
Waarde Heer,

Er is wel wat op de stelling af te dingen. Het is de mening van één persoon in Duitsland op het weinforum.de die op deze wijze tegen de uitkomst aankijkt. Vervolgens scharen anderen op het forum er zich ook achter. Maar het is geen wedstrijd voor een eerste, tweede en derde plek. Het is niet meer dan beoordelen van de wijnen. Maar het lijkt door de stellingname meer op veroordelen. Het zou toch best zo kunnen zijn dat de aangeboden wijnen van goede of zelfs uitstekende kwaliteit zijn? Ik ben op genoeg proeverijen geweest waarbij alle te proeven wijnen van een uitstekend niveau waren. Er springen er een paar uit maar dat heeft meer met mij dan met de te proeven wijn(en) te maken. Om dan alleen die wijnen die aan mijn criterium voldoen een medaille te geven gaat ook wat ver en doet de wijnen die niet aan mijn voorkeur voldoen te weinig eer aan. In Berlin zal het niet anders zijn gegaan.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen