Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Loire

Gepost door JohnCopier 
Re: Oudste château in Frankrijk te koop.
03 March 2016 16:55
Mooi optrekje!
Zou ik zo kopen als ik genoeg liggende gelden had gehad grinning smiley
1000 jaar oud, dat moet wel goed gebouwd zijn nietwaar?
Studiereis Cour-Cheverny
21 March 2015 14:14
Afgelopen maand bezochten leden van de Brabantse Wijnsocieteit Philippe Tessier tijdens een studiereis. Tessier is een van de beste wijnbouwers in Cheverny, waar oa gamay, pinot noir, sauvignon, chardonnay worden verbouwd. Interessant zijn de wijnen met als herkomstnaam Cour-Cheverny, die zijn gemaakt van Romorantin. Deze lokale druif staat aangeplant op minder dan 100 hectares en is behalve curieus ook écht interessant.

Er is geen historisch bewijs van de oorsprong van Romorantin, maar het verhaal wil dat Koning Francois I in 1519 80.000 wijnstokken bestelde in Bourgogne. In Les Trois Marchands proeven we bij de lunch Domaine Michel Gendrier, die zijn vieilles vignes cuvee heeft genoemd naar Francois I. De Cour-Cheverny Francois I uit 2007 heeft een licht ontwikkelde kleur, een geur met notenimpressie en Turks Fruit en is heel evenwichtig. De druif Romorantin is een kruising van Pinot Noir/Teinturier en Gouais Blanc, schrijft Jancis Robinson. In 2008 was er 73 hectare met Romorantin beplant. De wijn kan variëren van droog en vrij scherp tot rijk, met een breed geurenpalet. In mindere jaren is het moeilijk om Romorantin rijp te oogsten, erg lastig want dan is de zuurgraad te hoog. Wij hebben Philippe Tessier gevraagd om ons kennis te laten maken met zijn wijn van de curieuze druif Romorantin.Tessier is een bescheiden én bevlogen wijnbouwer. We proefden verschillende wijnen ook uit fust, altijd een boeiende ervaring.

Cour-Cheverny 2014 (uit fust)
Evenwichtige wijn, nu met rustieke vanille impressie.

Cour-Cheverny 2012
Wijn met amandel in de smaak, stevig met een pittige zuurgraad. Wijnstokken jonger dan 20 jaar, malolactische gisting, rijping op cuves, om jong te drinken binnen 4 jaar.

Cour-Cheverny 2012 Les Sables
Wijnstokken 20 tot 40 jaar oud, malolactische gisting, rijping van 10 maanden op foeders en 5 maanden op in betonnen cuves, om op fruit te drinken of tussen 2 en 7 jaar. Sinaasappel in de geur, harmonieuze smaak met vuursteen en mineraal.

Cour-Cheverny 2011 La Porte Doree
Wijnstokken tussen 40 en 90 jaar oud, deels van kalkrijke ondergrond, langdurige gisting, rijping van 10 maanden op eiken fusten. Om te drinken tussen 4 en 10 jaar na de oogst. Véél meer karakter in de geur, een lichte oxytoon, frisse zuren en een vol notenkarakter in de smaak.

Cour-Cheverny 2009 La Porte Doree
Na de vorige wijnen is meteen duidelijk dat deze de kroon spant: mooie geur met honingimpressie, volledig goede balans. Mooie wijn.

Vaak hebben de wijnen van oude stokken veel meer karakter. Is de wijn van deze druif al curieus, in de beste jaren maken enkele wijnboeren een nog zeldzamer laat geoogste, gebotytriseerde wijn.

Cour-Cheverny 2009 moelleux
Erg fraaie wijn, gemaakt van deels gedroogde druiven met restsuiker, laat geoogst. Een vitale en karaktervolle wijn.

Cour-Cheverny 1995 moelleux
Curieus glas, maar liefst twintig jaar oud. Goed gemaakt Romorantin kan dus uit een mooi jaar ook flink rijpen. Een neus met honing en rozijnen, de wijn geeft de expressie van de druif, ook wat kweeperen. Mooi dat zo’n moelleux zo maar twintig jaar oud kan worden.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/03/2015 09:20 door RobertKoopman.
Re: Studiereis Cour-Cheverny
21 March 2015 16:13
Romorantin?! .... weer wat geleerd smiling smiley


Bedankt voor het leuke verslag! Wat een geweldige proeverijen en tripjes hebben jullie toch altijd in het Brabantse Land thumbs up.
Re: Studiereis Cour-Cheverny
22 March 2015 00:02
Leuk en leerzaam verslag weer Peter !!
Thanks!

Met Smakelijke Groet Dick
Re: Studiereis Cour-Cheverny
23 March 2015 22:04
Behalve Cour-Cheverny met zijn curieuze Romorantin zijn de wijnen met de AC Cheverny ook boeiend om kennis mee te maken
Cheverny is ook betrekkelijk klein. Het hele gebied is amper 500 ha groot.
Cheverny wijngaarden liggen nogal verspreid
20 jaar geleden had Cheverny een VDQS status en zijn daarna gepromoveerd naar de AC status
Als VDQS wijn werden er vooral wijnen gemaakt die uit ´¢eén druivenras gemaakt zijn.
Met de AC kwam de eis dat er minimaal 2 druivenrassen voor één wijn gebruikt moesten worden
Wijnbouwers gebruikten dat om cuvées van gamay en Pinot Noir te maken en cuvées van Sauvignon blanc en Chardonnay en nog veel meer
Een mengsel van verplichting, vrijheid en creativiteit
Vrijwel altijd is één druif dominant
Cheverny is een bezoek meer dan waard.
Zijn Cheverny wijnen grote wijnen?
Nee maar wel heel sympathieke, originele, boeiende wijnen die het ontdekken waard zijn
Wijnen die de zomerse verscheidenheid van de Loire wijnen benadrukken

Sjaak
Re: Studiereis Cour-Cheverny
24 March 2015 18:45
Woorden naar mijn hart, Sjaak. En ja, die hebben we gelukkig ook geproefd. smiling bouncing smiley
Re: Studiereis Cour-Cheverny
26 March 2015 19:37
Jammer dat ik er niets over gelezen heb.

Sjaak
Proefnotities Ampelidae
21 March 2015 14:44
Leden van de Brabantse Wijnsocieteit bezochten vorige maand de Loire voor een wijnstudiereis. We bezochten het buiten alle gevestigde gebieden liggende domaine Ampelidae, waar wijnmaker Frederic Brochet de scepter zwaait.
Zijn verhaal klinkt als een mooi jongensboek. Frederic Brochet maakte op zijn elfde jaar voor het eerst wijn, thuis bij pa. Hij studeerde oenologie aan de Universiteit van Bordeaux en was eigenlijk voorbestemd voor een universitaire carierre. Maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Brochet raakt ontgoocheld door het bureaucratische systeem op de universiteit: “Als je er een pen wilt hebben, moet je een set formulieren invullen.” Ook Bordeaux trekt hem niet: “Bordeaux is een imperium, als je er niet bent geboren, pas je er niet in.” Hij besluit zich helemaal te concentreren op wijnmaken op zijn domein, Ampelidae, en geeft daarnaast les aan universiteiten. Tijdens zijn studie bezocht Frederic Wagga Wagga in Australië en raakte onder de indruk. Hij wil een Frans equivalent maken van Penfold’s, maar dat is in een bekende wijnstreek niet mogelijk”, aldus Brochet. Pa investeert in Haute Poitou en daar worden nu mooie wijnen gemaakt. Hij startte Ampelidae, op 23 jarige leeftijd in 2000. Hij begon met 0,48 ha en bouwt dat nog steeds uit. Zijn ervaring bevat alle stappen in het wijnmaakproces, van de wijngaard tot de consument. Brochet is gepromoveerd in de wijnbouwkunde en doceert over de psychologie van het wijnproeven aan de universiteiten van Bordeaux, Reims en Bra (Piemonte, Universtiteit van de smaak van de Slow Food beweging).

Marigny Neuf Sauvignon 2014
Mooie expressieve neus met vuursteen, typerende brandnetelgeur, frisse smaak met goede zuren, de wijn zit pas net op fles. De wijn wordt al tien jaar met een schroefdop gebotteld, een dop met microgaatjes in de hals waardoor de wijn toch kan ontwikkelen.

Marigny Neuf Chardonnay 2014
Bescheiden wijn met lichte chardonnay toets, minder nerveus en sprekend dan de sauvignon. Vrij eenvoudig.

Brochet Fie Gris 2013
Fie Gris is een bijzondere versie van de sauvignon. De geur is rijjker, de smaak iets zachter en ronder dan de sauvignon. Mooi glas.

Brochet Sauvignon Blanc 2014 Pointe de doux
Brochet staat open voor experimenten. Dit is een glas wijn met wat restzoet, waarbij de grens tussen wat we als zoet en net niet zoet ervaren heel smal is. Met 6 gram restsuiker proeft de wijn niet zoet, bij 8 grams restsuiker wel. Deze sauvignon is net even expressiever en lijkt me een bijzonder geschikt glas bij de aziatische keuken.

Ampelidae Le S 2010
Sauvignon die 13 maanden heeft gerijpt op (merendeels oud) hout. Een heel harmonieuze wijn met een duidelijke boter en vanille toets in de geur. Lang nahangend.

Ampelidae Le C 2010
Ook in deze wijn is een duidelijke houttoets te proeven, goede harmonie, chardonnay krijgt hier kracht. Mineralen in de smaak, heel evenwichtig glas wijn.

Marigny Neuf 2013 Pinot Noir
We proeven deze wijn na de Alias van pinot noir die helemaal zonder sulfiet is gemaakt. In de Marigny Neuf is weinig sulfiet gebruikt, maar de wijn proeft echt beter, een enorm verschil. Een fraai bouquet met kersen en frambozen, wat mineraal. Dit is een flirt, een hele vrolijke wijn.

Ampelidae PN 1328 2012
Als je zo’n mooie wijn kunt maken in een moeilijk jaar, ben je echt een goede wijnmaker. Een fruitrijk bouquet, steviger dan Marigny Neuf, een harmonieuze smaak. Heel veel finesse.

Ampelidae Le K 2011
De cabernet sauvignon heeft een geur met onmiskenbaar rode biet. Tikje animaal in de smaak, de wijn is ‘aan het puberen’ zegt onze gastheer.

Ampelidae Le K 2012
Deze wijn heeft 16 maanden houtrijping gehad en dat heeft geresulteerd in een sophisticated wijn, heel rijk, evenwichtig en met veel finesse.

Brochet Quarts de Chaume 2011
In Haut Poitou groeit geen chenin blanc, deze wijn wordt gemaakt van ingekochte druive uit het Quarts de Chaume gebied. Goddelijke nectar in volstrekte harmonie.

Ampelidae is de moeite van het ontdekken echt waard.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/03/2015 09:19 door RobertKoopman.
Re: Proefnotities Ampelidae
21 March 2015 16:15
Had ik al gezegd dat jullie mooie tripjes maken? grinning smiley
Re: Proefnotities Ampelidae
22 March 2015 00:06
Peter,

Weer een intressant verslag!
Thanks !!!

Met Smakelijke Groet Dick
Re: Proefnotities Ampelidae
22 March 2015 11:26
Peter,

Waar staan de hoofdletters S, C en K voor?

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Proefnotities Ampelidae
22 March 2015 12:41
JohnCopier Schreef:
-------------------------------------------------------
> Peter,
>
> Waar staan de hoofdletters S, C en K voor?

S = Sauvignon
C= Chardonnay
K = Cabernet (sauvigonon en franc)
Re: Loire
05 December 2019 13:02
Domaine Pascal Jolivet Rebrands Under Blanc-Fumé Vintage

[www.forbes.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
My Totally Racous, Très French, Super Wine-Soaked Weekend in the Loire
13 December 2019 18:13
My Totally Racous, Très French, Super Wine-Soaked Weekend in the Loire

At an epic gathering of natural winemakers in France’s verdant river valley, I slurped oysters and downed magnums and got a sense of what makes this community, and its wine, so special.


[www.bonappetit.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Montlouis-sur-Loire defines appellation ‘pétnat’
25 February 2020 18:39
Montlouis-sur-Loire defines appellation ‘pétnat’

Named ‘Originel’, the dry sparkling wine in the Montlouis-sur-Loire appellation area draws on a production method that is inspired by the spontaneous approach of natural sparkling wines (or ‘pétnats’) but is also defined by a desired product profile that is more akin to natural still wines than sparkling. “We are determined to produce top-end [Chenin] wine using this technique”, said Damien Delecheneau, chairman of the Montlouis-sur-Loire producers’ organisation


[www.vitisphere.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
The battle of endurance against spring frosts has started in France
06 April 2020 16:59
The battle of endurance against spring frosts has started in France

After a winter more like spring, France’s wine regions are now experiencing a spring more like winter, particularly Muscadet. With bud burst now occurring - two weeks early - and the first leaves separating, morning temperatures bordered on -1 to -2°C on March 25, 26 and 27.


[www.vitisphere.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: The battle of endurance against spring frosts has started in France
10 April 2020 11:46
Reluctance by insurers to provide cover forces Cognac growers to equip themselves against frost damage

“If we don't use it, that’s good news for everyone!” exclaimed Didier Bureau, chairman of the Agricultural Equipment Co-operative for Cognac Winegrowers (CUMA Viti Cognac). Early budburst and the risk of morning frosts prompted the co-operative’s 42 members to deploy a network of 49 fixed wind turbines and 30 mobile units in Charente and Charente-Maritime at the end of March. The 79 fans can protect 500 hectares of vines, which by Didier Bureau’s own admission is “a drop in the ocean of AOC Cognac’s 80,000 hectares of vines”.


[www.vitisphere.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Why The Small But Mighty Savennières Should Be on Your Radar
01 June 2020 17:39
Why The Small But Mighty Savennières Should Be on Your Radar

Savennières is the Loire Valley’s premium spot for mineral-driven Chenin Blanc


[www.forbes.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Loire Wine Crossword
14 August 2020 17:15
Loire Wine Crossword

How well do you know your Loire wines, grapes and appellations?


[www.decanter.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Loire Valley: Touraine and Saumur
25 August 2020 17:32
Loire Valley: Touraine and Saumur

In this first webinar in a three-part series on the Loire Valley, Master Sommelier Dave Yoshida lectures on the major appellations of Touraine and Saumur. Upcoming sessions will feature MS Chris Tanghe and MW Ashley Hausman and will cover Nantais, Anjou, the Central Vineyards, and business of Loire Valley wine.


Geweldig seminar. Je moet wel zitvlees hebben.

[www.guildsomm.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Loire-Atlantique : la viticulture fait retirer les panneaux sur les dangers de l’alcool
21 September 2020 13:25
Loire-Atlantique : la viticulture fait retirer les panneaux sur les dangers de l’alcool

Dans le muscadet, la campagne contre l'alcool au volant a déplu aux vignerons. Ils l'ont jugé trop stigmatisante. Ils l'ont fait savoir au conseil départemental qui s'est exécuté.


[actu.fr]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
GALLO-ROMAN WINE PRESS UNCOVERED IN TOURAINE
21 September 2020 17:24
GALLO-ROMAN WINE PRESS UNCOVERED IN TOURAINE

What is thought to be a Gallo-Roman wine press dating to the second century AD has been discovered in Touraine, making it potentially the earliest evidence of winemaking yet found in northern France.


[www.thedrinksbusiness.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
VARIETY FOCUS: MANAGING SAUVIGNON BLANC
22 September 2020 17:30
VARIETY FOCUS: MANAGING SAUVIGNON BLANC

Sauvignon blanc has a long and noble history in regions of France where the Cabernet family of varieties predominate, most notably in Bordeaux and the Loire Valley. Actually, Sauvignon blanc is one of the parents of Cabernet Sauvignon. The origins of Sauvignon blanc are unknown, although France is likely its native land.


[www.lodigrowers.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Loire Valley: A Collection of Chenins
01 February 2021 13:45
Loire Valley: A Collection of Chenins

"Your stomach is your wine cellar, keep the stock small and cool." Charles Tovey, British wine and spirits writer.


[www.geralddboydonwine.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Interpreting Chenin Blanc
26 March 2021 18:18
Interpreting Chenin Blanc

Chenin is one of the most versatile grape varieties making every shade of white; its personality oscillating pendulum-like depending on its site and its winemaker’s intention. From still to sparkling, dry to sweet and everything in between, the range of options available to the Chenin producer is more dizzying than a carousel. Admittedly, there is a growing thirst for drier styles, and the resulting cutback on sweetness shines a spotlight on terroir. However, with an array of soil types in the two main areas specializing in Chenin – Anjou and Touraine – nature provides many idiosyncratic expressions. Add the diversity of human personality to the mix and it’s clear that Chenin has many interpretations. For the average consumer this can make buying a bottle of Loire Chenin fraught with danger, but for the curious winelover this single variety provides layers of intrigue.


[www.vinous.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
La grêle s’abat sur le vignoble de Vouvray
07 June 2021 16:45
La grêle s’abat sur le vignoble de Vouvray

50 mm de pluie et de la grêle sont tombés ce 3 juin vers 21 heures sur les vignes des communes de l’appellation ligérienne. Les vignerons attendent de pouvoir rentrer dans leurs parcelles pour constater les dégâts.


[www.vitisphere.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: La grêle s’abat sur le vignoble de Vouvray
07 June 2021 16:46
Violent hailstorms hit vineyards in France and Spain

A series of violent hailstorms have hit vineyards in France and Spain with Vouvray and Ribera del Duero suffering the worst damage.


[www.thedrinksbusiness.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: La grêle s’abat sur le vignoble de Vouvray
08 June 2021 16:49
Hail hits Vouvray again

End of May 2008 storm – damage in the Vallée Chartier
caused by huge deluge – see also below


[les5duvin.wordpress.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Get your perfect Loire Valley Wines match
15 June 2021 16:54
Get your perfect Loire Valley Wines match

The Loire Valley is the heart of France, famous for its natural beauty, magnificent châteaux, and world-renowned wines. The region contains several distinct wine regions, each with its own characteristic grapes, appellations, and styles. Deep dive into the rich history, culture, and of course wine of the Loire Valley to discover what wine appellation matches your personality!


[loirevalleywine.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Substantial damage caused by a tornado in the Loire Valley prompts community spirit
06 July 2021 17:23
Substantial damage caused by a tornado in the Loire Valley prompts community spirit

“It crossed our village diagonally, from south to north, sweeping up and devastating everything in its path: sheds, roofs, agricultural and winegrowing equipment and cars, along with the church tower, the emblem of our wine region and our village”. The tornado which struck Saint-Nicolas-de-Bourgueil on June 19 left both villagers and winegrowers in a state of shock. “The tornado lasted only a few minutes but it left a nightmare scenario, with trees uprooted, roofs torn off, cars destroyed... Five wineries suffered major damage. Winegrowing machinery was blown away. The vineyards also suffered: sheet metal from shed roofs and materials were ripped off and caught up in the tornado, falling into vineyards. But luckily, nobody was killed or injured”, says Alexandra Genneteau, director of the Saint-Nicolas-de-Bourgueil producers’ organisation.


[www.vitisphere.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen