Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Nederland, Belgie, Luxemburg en Duitsland

Gepost door JohnCopier 
Re: Speciale smaak door grind uit de Maas
29 November 2017 18:33
Waar las ik laatst dat grind/kiezel geen enkele invloed op de smaak had?
Re: Speciale smaak door grind uit de Maas
30 November 2017 13:09
Dat maakt wel nieuwsgierig. Probeer dat bericht je te achterhalen.

De Bourgogne ligt vol met rolkeien. Duitsland ligt vol met schiefer. Overal roepen ze dat je dat proeft.

Overigens hebben ze jaar over jaar het huisvuil van Parijs als bodemverbeteraar op de wijngaarden van de Champagne gedonderd. Geen probleem, dat proef je niet. Volgens de champagneboeren.

Dat van die ontkenning met maaskiezel zal wel een champagneman/vrouw zijn. grinning smiley

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Wijnboeren uit Oost-Nederland bundelen krachten met Royal Dutch
21 November 2017 12:56
Onder de naam Royal Dutch Wines gaan wijnboeren uit Oost-Nederland hun krachten bundelen. Ze brengen samen een coöperatieve wijn uit. Zo is een deel van de afzet voor de wijngaarden gegarandeerd en kan er jaarlijks zo’n 4.000 liter rode en witte wijn aan restaurants, hotels en internationale verkooppunten als Schiphol worden gerealiseerd.

[www.tubantia.nl]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Proefsessie 29e Proefschrift Wijnconcours in beeld.
15 November 2017 13:09
Finale proefschrift wijnconcours 2017

[www.thewinesite.nl]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Gouden tip: Dit wijnspel maakt van jou wijnkenner in één borrel avond!
13 November 2017 18:22
Mijn ogen gaan trekken bij dit psychedelische speelkleed. Voor de liefhebber.

[wijnbloggers.nl]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Ieperse gemeenteraad discussieert over te dure miswijn. Mag priester kiezen welke wijn hij in de kelk doet?
07 November 2017 18:20
De gemeenteraad van Ieper (West-Vlaanderen) discussieerde maandagavond over het budget voor de miswijn. Dat is volgens sp.a zo maar eventjes gestegen van 116 euro per jaar naar 1.500 euro. Toch is er niet overgeschakeld op Châteauneuf-du-Pape, verzekert de kerkfabriek. Hoe zit dat eigenlijk met de miswijn. Mag een pastoor zelf zijn wijn kiezen of zijn er bepaalde regels, vroegen wij ons af.

[www.nieuwsblad.be]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Ieperse gemeenteraad discussieert over te dure miswijn. Mag priester kiezen welke wijn hij in de kelk doet?
07 November 2017 18:51
Ik maar denken dat er pakken Pinard wijn in de kelk zit.
Toch maar eens naar de kerk voor happy hour grinning smiley
Re: Ieperse gemeenteraad discussieert over te dure miswijn. Mag priester kiezen welke wijn hij in de kelk doet?
08 November 2017 12:10
Kennelijk is er in België geen scheiding tussen kerk en staat.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Ieperse gemeenteraad discussieert over te dure miswijn. Mag priester kiezen welke wijn hij in de kelk doet?
08 November 2017 12:58
Inderdaad zeg.
Gansvrije foie gras bij Bagels & Beans
06 November 2017 13:20
Hier word ik blij van.

[www.derestaurantkrant.nl]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Gansvrije foie gras bij Bagels & Beans
07 November 2017 15:08
Re: Gansvrije foie gras bij Bagels & Beans
07 November 2017 18:49
Haha!

Ik heb het eerlijk gezegd nog nooit gegeten maar als ik moet kiezen zou ik toch het echte spul kiezen.
De wijnkoper van het jaar.
01 November 2017 11:19
De 34ste keer.

Udo Göebel. Wanneer de meester dit schrijft is dat natuurlijk een grote eer. thumbs up

[hubrechtduijker.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: De wijnkoper van het jaar.
01 November 2017 11:53
Dat Udo het nog niet eerder was?
‘Accijnsverhoging alcohol kostte overheid reeds 356 miljoen euro’.
27 October 2017 12:24
Het moet toch niet gekker worden dat we in een Belgische krant moeten lezen dat de Nederlandse regering de accijns op tabak wel en op alcohol niet gaat verhogen. Maar wanneer dit juist is heb ik er vrede mee.

[nl.metrotime.be]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: ‘Accijnsverhoging alcohol kostte overheid reeds 356 miljoen euro’.
27 October 2017 15:48
Maar de accijnzen zijn toch maar dubbeltjes per fles?
Voordat je dan 356 miljoen euro bij elkaar hebt?
Klopt dat cijfer wel?
Is het niet gewoon ergens te verifiëren?
Re: ‘Accijnsverhoging alcohol kostte overheid reeds 356 miljoen euro’.
28 October 2017 11:04
Volgens mij gaat het over accijnzen en BTW.
Re: ‘Accijnsverhoging alcohol kostte overheid reeds 356 miljoen euro’.
28 October 2017 12:29
Je hebt gelijk, staat er duidelijk bij.
Maar dan nog zijn het veel verkochte flessen minder.
Meer schimmelstoffen in ambachtelijk bier.
27 October 2017 12:48
Het zal wel.

Doorlopend hoor ik van mensen om mij heen dat ze hoofdpijn krijgen van wijn. Ongeveer hetzelfde verhaal. Maar koppijn krijg je van te veel en slechte wijn. Gaat dat voor ambachtelijk bier ook op?

[www.derestaurantkrant.nl]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Wijnmakerskring West-Brabant promoot en stimuleert het zelf maken van wijn.
27 October 2017 12:39
OUD GASTEL – Wijnmakerskring West-Brabant is een vereniging van enthousiaste amateur wijn- en likeurmakers. Op clubbijeenkomsten worden elkaars wijnen en likeuren geproefd en beoordeeld, worden er gastsprekers uitgenodigd, thema-avonden georganiseerd en cursussen gegeven. Een keer per jaar wordt tevens het Open West-Brabantse Clubkampioenschap gehouden.

Lijkt mij een leuk en gezellig clubje.

[internetbode.nl]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Vier échte drankreizen (en Lloret zit er niet tussen)
27 October 2017 12:13
Gelukkig kunnen wij ook nog naar Amsterdam! Of wij maken een reis door eigen kelder. Ook leuk.

[www.nrc.nl]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Gezocht: opvolger voor wijngaard De Linie in Made.
26 October 2017 12:24
Wie?

[www.bndestem.nl]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Gezocht: opvolger voor wijngaard De Linie in Made.
26 October 2017 13:58
Is het wel levensvatbaar dan?
'Het ideale wijnproeflokaal'
25 October 2017 12:45
Dit moet natuurlijk onze aandacht krijgen!

[nl.surveymonkey.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Boerenkool is meer dan een stamppot: Van pizza en bier tot chips en nagellak.
25 October 2017 12:35
En waarom ook niet?

[www.destentor.nl]

Maar chlorofyl van boerenkool is het smakelijkste product in de keuken. het versterkt alle basissmaken.

[passie.horeca.nl]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
FOD Financiën heeft geen vergunning om in beslag genomen alcoholische dranken te verkopen.
17 October 2017 11:43
Dan blijft de vraag: "Wie is er nu verantwoordelijk"?

[www.nieuwsblad.be]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: FOD Financiën heeft geen vergunning om in beslag genomen alcoholische dranken te verkopen.
17 October 2017 12:44
Dan maar vernietigen toch?
Was in dit geval ook beter geweest.
Gouden awards Sitevi voor de wijnbouw
17 October 2017 12:25
De beurs Sitevi bestaat veertig jaar en richt zich op drie sectoren: wijn, olijven en groente- en fruit. Van de twintig awards gaan de belangrijkste naar innovaties in de wijnbouw.

Toch opmerkelijk wanneer dit op de Nederlandse wijnbouw slaat.

[www.nieuweoogst.nu]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Kopen in de supermarkt.
14 October 2017 10:13
10 conseils malins pour acheter son vin au supermarché

Acheter son vin en Supermarché, même si ce n’est pas très glamour, c’est pratique pour la plupart des consommateurs. Mais c’est compliqué. Quelques conseils et recommandations simples pour mieux choisir un vin en grande surface.

Avouez-le, vous vous êtes déjà retrouvé au moins une fois dans votre vie devant le rayon vin d’un supermarché et c’est alors que les sueurs froides ont commencé. Face aux étiquettes de vins toutes plus obscures les unes que les autres, vous vous êtes senti perdu, humilié, blessé ! Après quelques minutes, las, vous avez fini par choisir une bouteille totalement au hasard. C’est normal… Mais vous n’êtes pas condamné à une éternelle souffrance ! Ces quelques commandements peuvent vous aider dans cette traversée du désert.
Voyageur téméraire à la recherche d’une « bonne » bouteille de vin au supermarché du coin, suivez ces quelques conseils pour trouver votre graal (enfin, un vin sympa à boire).

Les 10 commandements de la quête du vin en grande surface :
1. Ni trop bon marché (moins de 5 euros), ni trop chère (plus de 20 euros)
Trop peu cher, franchement, vu le nombre d’intermédiaires, personne n’y gagne, ni vous en qualité, ni le producteur… Si vous souhaitez
dépenser beaucoup pour une bouteille, faites-vous conseiller, plus cher ne veut pas toujours dire meilleur.

2. Evitez les millésimes trop anciens :
Le millésime, c’est l’année de récolte de raisins. Il est la plupart du temps écrit en gros sur la bouteille. Plus il est récent, et plus le vin est
jeune, fruité, frais, gourmand… Evidemment, certains vins sont fait pour se bonifier avec l’âge, mais dans de bonnes conditions, dans votre
cave. Donc pour ne pas avoir un vin fatigué par de mauvaises conditions de conservation, prenez un millésime de moins de 2 ans pour un
blanc et de moins de 3 ans pour un rouge.

3. Apprenez les indicateurs des départements français :
Le code postal de l’embouteilleur / producteur est toujours écrit sur l’étiquette. Comme ça, par exemple, vous savez dans quelle région cet
intrigant vin rouge des Côtes de Thongue appartient (Languedoc, il fait chaud, le raisin mûrit bien, ça donne du fruit et pas trop d’acidité). En
gros, si c’est au dessus de la Loire, c’est souvent plus frais et léger qu’en dessous. Comme la Loire prend sa source dans le Massif Central
(latitude de Vienne approximativement), ce qui fait un gros paquet de vignobles au-dessus.

4. Sortez des sentiers battus :
Au même prix, dans la même région (au sens large), prenez l’appellation moins connue (Bergerac au lieu de Bordeaux, Saint Pourçain au
lieu de Bourgogne, etc…) au pire vous découvrirez quelque-chose. L’idée sous jacente, c’est que dans les mêmes régions, on trouve des
conditions climatiques relativement semblables et des cépages souvent identiques…

5. Cherchez la mention « élevé en barriques » :
Si vous aimez le goût du vin en barriques, prenez une bouteille sur laquelle s’est précisé… si en plus il y a la durée du séjour précisée
dessus, dites vous que plus c’est long, plus ça marque le vin. Si vous n’aimez pas, vous pouvez reposer la bouteille. Si vous ne savez pas,
prenez en un ramequin, vous vous ferez une idée.

6. Regardez les médailles des concours connus :
Si vous hésitez entre deux bouteilles de la même région, prenez la médaille d’Or du concours général agricole (à l’aveugle, 5 ou 6 amateurs
de vins l’ont trouvée bonne, par rapport à une 20 aine d’autres). Il existe d’autres concours valables (Vinalies, Vignerons indépendants…),
mais le CGA fait beaucoup d’efforts pour améliorer ses règles de sélection, et c’est le plus répandu.

7. Cherchez le label Demeter :
Si vous aimez l’originalité, prenez le label Demeter, il indique que le vin a été produit selon les principes de la biodynamie, ça ne fera pas de
mal à l’environnement. En plus, les doses maximales de soufre (sulfites) sont plus réduites, ça ne peut pas vous faire de mal non plus. Le
simple label Bio englobe bien trop de pratiques pour être d’une quelconque utilité dans votre choix.

8. Cherchez le label « Vignerons indépendants » :
Sur la collerette du goulot, regardez si le pictogramme d’un petit bonhomme avec un tonneau sur l’épaule est présent. Si oui, c’est un
vigneron (écriture inclusive inside), qui fait tout ou presque lui-même (exploitation familiale le plus souvent). Le vin n’en sera pas forcément
meilleur, mais aura au moins une touche plus personnelle. Et si, en plus, il a une médaille des vignerons indépendants, et bien, vous
n’hésitez pas.

9. Regardez le taux d’alcool :
Ce n’est pas l’information la plus importante, mais un indice du style. Si le vin fait moins de 12 % d’alcool, il sera en général plus léger, plus
vif, avec des arômes frais et acidulés. Si le vin dépasse les 14 % il aura plus de structure, de richesse, d’opulence en bouche et des arômes
souvent plus mûrs.

10. Si vous avez aimé, prenez la photo de la bouteille :
Essayez toujours de prendre la photo de l’étiquette, surtout la partie moche avec les mentions légales. Cela va vous permettre de vous
rappeler de la bouteille et de choisir plus facilement pour vos prochains achats.

Quant au reste, quand on n’y connait pas grand chose, et bien ne sert à rien ! A savoir oubliez : vendanges à la main, vieilles vignes, recommandé par l’oenologue/sommelier/blogueur (y compris en version féminine) Tartempion, les couleurs rigolotes, la mention « grand vin », les médailles de bronze, la mention « mis en bouteille au château » (ou au cul du camion), les conseils d’accord mets et vins et les descripteurs de goût qui tombent souvent à côté de la plaque ou encore l’épaisseur de la bouteille et la nature des sols argilo-calcaires… et j’en passe !
Peut-être avez-vous d’autres conseils et astuces à partagez, n’hésitez pas à commenter !
Jules Lamon pour Les Grappes
Re: Kopen in de supermarkt.
14 October 2017 14:26
Zowel voor de Franse als Nederlandse supers zou ik willen zeggen; "Beperk je tot de goede huizen." Die zijn in de Franse supers doorgaans het hele jaar beschikbaar. Hier in Nederland moet je de momenten afwachten. Wij hebben nog een lange weg te gaan.

Wijnen uit Nieuwe Wereldlanden worden in Frankrijk ook wel aangeboden. Hier in Nederland staat het schap vol. Dan moet je goed ingevoerd zijn om de pareltjes er tussenuit te plukken.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen