Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Italië

Gepost door JohnCopier 
Re: Italy vs France – which country's wine is best?
16 March 2017 11:10
Wat je schrijft, plus 50 jaar. Jammer dat er maar 50 cl in zit. Let wel op met het uittrekken van de kurk. Bij een jaar of 25 moet je eigenlijk herkurken.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Italy vs France – which country's wine is best?
16 March 2017 11:31
John toch!
Basiskennis smiling bouncing smiley
Vin Jaune zit in een clavelin fles van 62cl cool smiley
Re: Italy vs France – which country's wine is best?
16 March 2017 12:04
Je hebt gelijk. Het dakraam staat echt open.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Je verwacht het niet!
18 November 2016 18:27
Re: Je verwacht het niet!
19 November 2016 14:37
Waarom niet? Om de geest ruimte te geven voor het hiernamaals terwijl wij onderworpen zijn aan het alledaagse op deze aardkloot, juist dan heb je geestrijk vocht nodig. Dit is nog een dekselse tour om iets helder te krijgen dat niet bewezen is. Een goede slok maakt de geesten rijp en de tongen los. grinning smiley

Deze ervaring hebben wij toch ook!

Met vrienden los je in een avondje doorzakken met wat Bordeaux van linker en rechteroever alle nationale en internationale politieke problemen op. Op het binnenhof doen ze daar jaaaaaaren over. Dat kan natuurlijk aan de vrienden liggen maar persoonlijk denk ik dat in dit geval de Bordeaux de helpende hand biedt. smoking smiley smoking smiley smoking smiley

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/11/2016 15:12 door JohnCopier.
Sister Moon, Sting.
31 October 2016 19:12
Wanneer het bericht juist is dan is dit niet netjes. En dan druk ik mij voorzichtig uit.

[www.worcesternews.co.uk]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Italiaanse studie.
12 December 2015 13:28
Deze studie vraagt om een vraagtekentje of 5 ?????

[metro.co.uk]

Dat van die sex geloof ik wel. grinning smiley

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Aankondiging magnumproeverij Super-Tuscans uit topjaren bij Bottles‏
10 April 2015 16:34
Waarde wijnliefhebbers, -gekken,

Ik speel al langer met de gedachten voor een magnumproeverij. De keuze is gevallen op:

Thema: Super-Tuscans uit topjaren! smiling bouncing smiley
Locatie: Restaurant Bottles in Sas van Gent
Datum: zaterdag 14 november 2015
Ontvangst met mooie bubbel: 15:30 u
Proeverij: 16:00 u - 18:30 u
Start diner: 19:00 u
Maximaal aantal deelnemers: 20
Reeds aangemeld: 10 deelnemers (echter de definitieve selectie van deelnemers geschiedt op inzet zodat de mooiste magnums op tafel komen; degene die als eerste met een mooie optie/keuze komt gaat voor die als 2e, 3e, etc. daarmee komt)
Kosten voor diner & overnachting & ontbijt: n.t.b. (ik zal Jens een mooie aanbieding laten maken)

Wat zijn topjaren in Toscane? 2010, 2009, 2007, 2006, 2004, 2001, 1999, 1997, 1990, 1985

Om e.e.a. in goede banen te geleiden worden een aantal spelregels geïntroduceerd:

* Bij interesse voor de proeverij aanmelden bij mij per PM met je inzet. Bij voorkeur meerdere opties aangeven indien je daarover beschikt
* Indien meer dan 20 mensen zich aanmelden zal geselecteerd worden op kwaliteit/jaargangen van de ingebrachte voorstellen. Er wordt een reservebank ingesteld
* Degene die het eerste komt met een bepaalde jaargang van een bepaalde ST die gaat vóór degene die later met hetzelfde voorstel komt
* De jongste jaargang die aangeboden kan worden: 2010. Oudste jaargang: no limits
* Een bepaalde ST kan slechts één keer deelnemen. Degene die met de mooiste jaargang van een bepaalde ST komt heeft de voorkeur
* Witte Super-Tuscans zijn schaars. Degene die daarmee komt heeft een streepje voor. Ik streef naar maximaal 4 witte ST
* Alle magnums moeten uiterlijk zondag 01 november 2015 aan Jens Hoogstad van Bottles zijn overhandigd. Deze datum is tevens de deadline voor de mogelijkheid om te annuleren
* Heb je je opgegeven maar niet voor de 1e november je magnum afgeleverd bij Bottles, dan vervalt je deelname automatisch
* Annuleer je tussen 01 november en 14 november 2015 dan moet je zelf voor iemand zorgen die je magnum wil overnemen plus wil deelnemen aan de proeverij. Lukt dat niet dan vervalt de magnum aan de proeverij. De reden waarom hier redelijk strak mee wordt omgegaan is om de vrijblijvendheid uit de laatste 2 weken voor de proeverij te halen. Er zal documentatie van de ingezette wijnen worden gemaakt en bovendien kan Jens er zo ook voor zorgen dat alle magnums in optimale conditie aan de start verschijnen
* De definitieve inzet zal ook zondag 01 november 2015 bekend gemaakt worden. Ruim voor die tijd zal zeker aangegeven worden welke magnums reeds zijn aangeboden. Als is het maar om de kandidaat-deelnemers te stimuleren een waanzinnige line-up te creëren!
* De proeverij is gekoppeld aan een diner welke na de proeverij wordt geserveerd. Vanzelfsprekend wordt gestimuleerd om - naast de magnum voor de proeverij - een paar topflessen mee te nemen voor bij het diner. Deze flessen kun je gewoon op de dag van de proeverij meenemen maar de wijnkeuze ook graag uiterlijk 01 november aangeven i.v.m. organisatie diner en wijn-spijscombi's.

Ik zal alvast één ding verklappen: er komen bij het diner 2 flessen witte super-tuscan op tafel die aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niemand ooit gedronken heeft (simpelweg omdat deze alleen in topjaren gebotteld wordt, dan nauwelijks 200 flessen en alleen aan één bepaalde 3 M-sterrentent). Het niveau is dus zeer hoog! thumbs up

Hieronder een lijst met Super-Tuscans. De lijst is niet limitatief!

50&50 – 50% Merlot Avignonesi, 50% Sangiov. Capanelle (Avignonesi)
Acciaiolo by Castello d'Albola (1988 - sangiovese & cabernet sauvignon)
Anfiteatro by Vecchie Terre di Montefili (1987 - sangiovese)
Avvoltore by Moris Farms (1988 - sangiovese, cabernet sauvignon & syrah)
Balifico by Castello di Volpaia (1985 - sangiovese & cabernet sauvignon)
Biserno – CS, Merlot, Cab. Franc, Petit Verdot (Tenuta di Biserno)
Boscarelli by Boscarelli (1983 - sangiovese, cab sauv, merlot & petit verdot)
Brancaia il Blu by Brancaia (1988 - sangiovese, merlot & cabernet sauvignon)
Bruno di Rocca by Vecchie Terre di Montefili (1983 - cabernet sauvignon & sangiovese)
Ca’Marcanda – 50% Merlot, 40% CS, 10% Cab. Franc (Angelo Gaja)
Cabreo Il Borgo – 80% Sangiovese, 20% Cabernet Sauvignon (Ruffino)
Camartina by Querciabella (1981 - sangiovese & cabernet sauvignon)
Cantico by Podere La Capella (1996 - merlot)
Casalferro by Barone Ricasoli (1993 - sangiovese & merlot, today pure merlot)
Cavaliere by Michele Satta (1990 - sangiovese)
Cepparello – 100% Sangiovese (Isole e Olena)
D'Alceo by Castello dei Rampolla (1996 - cabernet sauvignon & petit verdot)
Desiderio by Avignonesi (1988 - merlot & cab sauv)
Dulcamara by I Giusti & Zanza (1996 - cab sauv, cab franc & merlot)
Excelsus – 60% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot (Banfi)
Flaccianello della Pieve – 100% Sangiovese (Fontodi)
Fontalloro – 100% Sangiovese (Fattoria di Felsina)
Galatrona – 100% Merlot (Petrolo)
Geremia by Rocca di Montegrossi (1985 - merlot & cabernet sauvignon)
Ghiaie della Furba by Capezzana (1979 - cabernet sauvignon, merlot & syrah)
Giusto di Notri – 60% CS, 30% Merlot, 10% Cab. Franc (Tua Rita)
Grattamacco – Sangiovese, Malvesia Nera, Cab. Sauv. (Grattamacco)
Guado al Tasso – ±65% CS, ±25% Merlot, 10% Syrah (Villa Antinori)
I Sodi di San Nicolò - Sangiov., Malvasia Nera (Castellare di Castellina)
Il Bosco by Tenimenti d'Alessandro (1992 - syrah)
Il Carbonaione by Poggio Scalette (1992 - sangiovese)
Il Futuro by Il Colombaio di Cencio (1995 - sangiovese, cab sauv & merlot)
Il Pareto – 100% Cabernet Sauvignon (Nozzole)
La Gioia by Riecine (1982 - sangiovese)
La Vigna di Alceo – Cab. Sauv., Petit Verdot (Castello dei Rampolla)
Lamaione – 100% Merlot (Marchesi de’Frescobaldi)
Le Pergole Torte - 100% Sangiovese (Montevertine)
Le Stanze by Poliziano (1983 - cabernet sauvignon & merlot)
ll Corzano by Corzano & Paterno (1987 - sangiovese & cabernet sauvignon & merlot)
Luce – 50% Sangiovese, 50% Merlot (Frescobaldi)
Lupicaia by Castello del Terriccio (1993 - cabernet sauvignon & merlot)
Maestro Raro by Felsina (1987 - cabernet sauvignon)
Magari by Angelo Gaja (2000 - merlot, cabernet sauvignon & cab franc)
Masseto - 100% Merlot (Tenuta dell’Ornellaia)
Messorio – 100% Merlot (Le Macchiole)
Montervo by Cima (1998 - merlot)
N'Antia by Badia di Morrona (1991 - sangiovese, cab sauv & merlot)
Nambrot by Tenuta di Ghizzano (1996 - 70% Merlot, 20% Cabernet Franc and 10% Petit Verdot)
Nemo - 100% Cabernet Sauvignon (Castello di Monsanto)
Olmaia by Col d'Orcia (1989 - cabernet sauvignon)
Oreno by Tenuta Sette Ponti (1999 - sangiovese, merlot, cab sauv)
Ornellaia - Cab. Sauv., Merlot en/of Cab. Franc (Ten. dell’Ornellaia)
Paleo Rosso – 100% Cabernet Franc (Le Macchiole)
Percarlo – 100% Sangiovese (San Giusto a Rentennano)
Petra by Petra (1997 - cabernet sauvignon & merlot)
Piastraia by Michele Satta (1995 - cabernet sauvignon, merlot, sangiovese, syrah)
Primamateria by Poggerino (1997 - sangiovese & merlot)
Prunaio – hoofdzakelijk Sangiovese (Viticcio)
Redigaffi – 100% Merlot (Tua Rita)
Ripa delle More by Vicchiomaggio (1983 - sangiovese, cab sauv & merlot)
Romitorio by Ruffino (1990 - colorino & merlot)
Rosso di Sera by Poggiopiano (1995 - sangiovese & colorino)
Saffredi – 50% Cab. Sauv., 35% Merlot, 15% Alicante (Le Pupille)
Sammarco - 80% CS, 20% Sangiovese (Castello dei Rampolla)
San Lorenzo by Sassotondo (1997 - ciliegiolo)
San Martino by Villa Cafaggio (1985 - sangiovese)
Sangioveto by Badia a Coltibuono (1980 - sangiovese)
Sassello – 100% Sangiovese (Castello di Verrazano)
Sassicaia - 75% Cab. Sauv., 25% Cab. Franc (Tenuta San Guido)
Scrio – 100% Syrah (Le Macchiole)
Siepi by Castello di Fonterutoli (1992 - merlot & sangiovese)
Solaia - 80% Cabernet Sauvignon, 20% Sangiovese (Antinori)
Solengo - 45% Cab. Sauv., 30% Merlot, 25% Syrah (Argiano)
Soloio by Casa Emma (1993 - merlot)
Spargolo – 100% Sangiovese (Cecchi)
Stielle by Rocca di Castagnoli (1985 - sangiovese & cabernet sauvignon)
Summus – 40% Sangiovese, 40% CS, 20% Syrah (Castello Banfi)
Syrah – 100% Syrah (Tua Rita)
Tenuta di Trinoro by Tenuta di Trinoro (1997 - cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon & merlot)
Testamatta by Bibi Graetz (2000 - sangiovese, colorino, canaiolo, moscato nero & malvasia nera)
Tignanello by Antinori (1971 - sangiovese & cabernet sauvignon)
Tzingana by Monte Bernardi (1994 - merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc & petit verdot)
Veneroso by Tenuta di Ghizzano (1985 - sangiovese & cabernet sauvignon)
Vigna L'Apparita by Castello di Ama (1985 - merlot)
Vigorello by San Felice (1968 - sangiovese, cabernet sauvignon & merlot)


Het hoe en wat van de proeverij (aantal flights, grootte van de flights, blends of alleen monocépages) hangt af van de ingezette wijnen.

Ik heb er zin an! De voorpret is al begonnen!

Vineuze groet,

Geert-Jan



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/04/2015 21:35 door GJAN.
Brunello di Montalcino 2010 door Galloni en Monica Larner
20 February 2015 11:38
Voor de Liefhebber:

The 2010 Brunellos are mid-weight, translucent wines with tons of Sangiovese character, expressive aromatics and silky tannins. As such, they will hold considerable appeal for readers who enjoy Nebbiolo and Pinot Noir. I noted a very evident return to a more traditional style of vinification and aging, which only serves to exalt the purity of Sangiovese as seen through the myriad facets of Montalcino. The 2010s are atypically open and quite delicious today. Readers expecting a huge, powerful vintage along the lines of 2006 will be surprised. Above all else, the 2010s speak to finesse. While there are a few wines that absolutely demand cellaring, the Riservas in particular, most of the 2010 Brunellos will drink well pretty much right out of the gate. The best wines also have the potential to develop beautifully for many years to come.


100 Cerbaiona Brunello di Montalcino
97+ Costanti Brunello di Montalcino Riserva
97 Salvioni (La Cerbaiola) Brunello di Montalcino
97 Mastrojanni Brunello di Montalcino
97 Il Marroneto Brunello di Montalcino Madonna delle Grazie
97 Costanti Brunello di Montalcino
97 Pian dell'Orino Brunello di Montalcino Bassolino di Sopra
97 Pian dell'Orino Brunello di Montalcino Versante Amiata
96 Mastrojanni Brunello di Montalcino Vigna Loreto
96 Biondi-Santi - Tenuta Il Greppo Brunello di Montalcino Annata
95+ Stella di Campalto Brunello di Montalcino Riserva
95+ Canalicchio di Sopra - Ripaccioli Brunello di Montalcino
95+ Siro Pacenti Brunello di Montalcino Riserva PS
95+ Lisini Brunello di Montalcino
95+ Le Chiuse di Sotto - Gianni Brunelli Brunello di Montalcino Riserva
95 Le Chiuse di Sotto - Gianni Brunelli Brunello di Montalcino
95 Gaja - Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Rennina
95 Altesino Brunello di Montalcino Montosoli
(94-96) Il Poggione Brunello di Montalcino Riserva Paganelli
95 Le Ragnaie Brunello di Montalcino Fornace
95 Siro Pacenti Brunello di Montalcino Pelagrilli
95 Le Ragnaie Brunello di Montalcino
95 Sesta di Sopra Brunello di Montalcino
95 La Gerla Brunello di Montalcino
95 Il Marroneto Brunello di Montalcino
(93-96) Valdicava Brunello di Montalcino Riserva Maddona del Piano
94+ Canalicchio di Sopra - Ripaccioli Brunello di Montalcino Riserva
94+ Il Poggione Brunello di Montalcino
Il Poggione's 2010 Brunello di Montalcino is a remarkably beautiful wine. Rose petal, mint, cinnamon, sweet dark cherries and smoke lift from the glass in a translucent, wiry Brunello built on energy and power. This is an especially lifted, precise and nuanced Brunello from Il Poggione, with more emphasis on length and mid-weight structure rather than overt volume. In many ways, the 2010 comes across as a modern-day version of the 1982 Riserva. Readers who have tasted that wine know just how special that is. For the money, there is not a single better wine being made in Montalcino than Il Poggione's Brunello. Truth is, it is also better than many far more expensive offerings. There are two Brunellos I would buy confidently in any vintage. This is one of them.
94+ Poggio di Sotto Brunello di Montalcino
94+ Salicutti Brunello di Montalcino Piaggione
94+ Le Ragnaie Brunello di Montalcino Ragnaie V.V.
(93-95+) Fuligni Brunello di Montalcino Riserva
94 Gaja - Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Sugarille
94 Le Potazzine Brunello di Montalcino
94 Argiano Brunello di Montalcino
94 Fattoria dei Barbi Brunello di Montalcino Vigna del Fiore
94 La Torre Brunello di Montalcino La Torre
94 La Poderina Brunello di Montalcino
94 Fattoria La Lecciaia Brunello di Montalcino
94 Sesti Brunello di Montalcino
94 Fuligni Brunello di Montalcino
94 Claudia Ferrero Brunello di Montalcino
94 Ciacci Piccolomini d'Aragona Brunello di Montalcino Vigna di Pianrosso
94 Valdicava Brunello di Montalcino

Met Smakelijke Groet Dick



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 03/03/2015 20:43 door DickSchinkel.
Re: Brunello di Montalcino 2010 door Galloni
20 February 2015 12:55
Dank je wel, Dick
Re: Brunello di Montalcino 2010 door Galloni
20 February 2015 18:18
Keep up the good work Dick!

Hendrik
Re: Brunello di Montalcino 2010 door Galloni
20 February 2015 18:32
Thanks Hendricus!drinking smiley
Re: Brunello di Montalcino 2010 door Galloni
02 March 2015 01:02
Galloni vond de Casanova di Neri 2010 niet tot de beste Brunellos behoren!

Maar Parker en Monica Larner geven hem 100/100 net als de Il Marroneto




Met Smakelijke Groet Dick
Re: Brunello di Montalcino 2010 door Galloni
02 March 2015 13:19
en dan moet je weten dat de 100 punter van Galloni 30% in waarde is gestegen en de 100 punters van Monica inmiddels al meer dan verdubbeld zijn in prijs.....en dat allemaal omdat ze werkt bij WA...lees: Parker......wat een macht en invloed heeft die man. Petje af....

Hasta luego
John
Re: Brunello di Montalcino 2010 door Galloni
02 March 2015 20:36
En voor de liefhebber hier het lijstje van Monica :

Zoek de verschillenhot smiley



100 Il Marroneto Brunello di Montalcino Madonna Delle Grazie
100 Casanova di Neri Brunello di Montalcino Tenuta Nuova
98 Cerbaiona Brunello di Montalcino
98 Canalicchio di Sopra Brunello di Montalcino
98 Il Poggione Brunello di Montalcino

The 2010 Brunello di Montalcino is a striking wine that shows uncompromising varietal pureness, albeit in a most concentrated and elaborate form. This is what great Sangiovese is all about. There's so much happening on the nose and the wine brings you to cherry, spice, licorice, cured meat, pressed rose and grilled meat in equal measure. No one element overpowers the next. The mouthfeel is also tight and bright with the kind of fruit intensity that promises long cellar aging. This Brunello is only at the beginning of a long road ahead. The longer the wine stays in the glass, the more it offers in terms of complexity and intensity. This is a true standout that can be enjoyed for up to 20 years ahead.

Fabrizio Bindocci and his son Alessandro are the most accomplished father-son winemaking team I can think of today in Italy. Il Poggione is owned by Leopoldo and Livia Franceschi, but the phenomenal Bindocci duo are very much in the limelight. They excel in every aspect of winemaking, from vineyard management to wine marketing. Never have I encountered a Il Poggione Brunello as beautiful as the one released this year. This is one of the highest expression of Sangiovese you will ever taste.

97 Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Rennina
97 Ciacci Piccolomini d'Aragona Brunello di Montalcino Vigna di Pianrosso
97 Sassetti Livio Pertimali Brunello di Montalcino
97 Uccelliera Brunello di Montalcino
96 Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Sugarille
96 San Filippo Brunello di Montalcino le Lucere
96 Altesino Brunello di Montalcino Montosoli
96 Le Ragnaie Brunello di Montalcino Fornace
96 Casanova di Neri Brunello di Montalcino
96 Mastrojanni Brunello di Montalcino
96 Sesta di Sopra Brunello di Montalcino
95 Talenti Brunello di Montalcino
95 Renieri Brunello di Montalcino
95 Castello Romitorio Brunello di Montalcino Filo di Seta
95 Argiano Suolo
95 Caparzo Brunello di Montalcino Vigna la Casa
95 Casato 1 Brunello di Montalcino Voliero
95 Agostina Pieri Brunello di Montalcino
95 Argiano Brunello di Montalcino
95 Il Marroneto Brunello di Montalcino
95 Castello Banfi Brunello di Montalcino Poggio Alle Mura
94+ Tassi Brunello di Montalcino Franci
94 Villa I Cipressi Brunello di Montalcino Zebras
94 Luce della Vite Brunello di Montalcino
94+ Ciacci Piccolomini d'Aragona Brunello di Montalcino
94 Castelgiocondo Brunello di Montalcino
94 Canalicchio di Sotto-Lambardi Brunello di Montalcino
94 Donatella Cinelli Colombini Brunello di Montalcino
94 Castello Romitorio Brunello di Montalcino
94 Le Potazzine Gorelli Brunello di Montalcino
94 La Torre Brunello di Montalcino
94 Lisini Brunello di Montalcino
94+ Le Ragnaie Brunello di Montalcino Ragnaie V V
94 Cordella Brunello di Montalcino
94+ La Serena Brunello di Montalcino
94 Fattoria dei Barbi Brunello di Montalcino
94 Castiglion del Bosco Brunello di Montalcino
94+ Podere Scopetone Brunello di Montalcino
94+ Poggio San Polo Brunello di Montalcino
94 Tenuta di Sesta Brunello di Montalcino
94 La Colombina Brunello di Montalcino
94+ La Gerla Brunello di Montalcino
93 La Velona Brunello di Montalcino
93 Pinino Brunello di Montalcino
93 Valdicava Brunello di Montalcino
93+ Tassi Brunello di Montalcino
93 San Filippo Brunello di Montalcino
93 Le Ragnaie Brunello di Montalcino
93 Fossacolle Brunello di Montalcino
93+ Gianni Brunelli le Chiuse di Sotto Brunello di Montalcino
93 Tenute Silvio Nardi Brunello di Montalcino Vigneto Manachiara
93 Poggio Antico Madre
93 Marchesi Antinori Brunello di Montalcino Pian delle Vigne
93 Donatella Cinelli Colombini Brunello di Montalcino Prime Donne
93 Val di Suga Brunello di Montalcino
93 Fornacina Brunello di Montalcino
93 Capanne Ricci Brunello di Montalcino
93+ Celestino Pecci Brunello di Montalcino
93 Caprili Brunello di Montalcino
93+ Canalicchio (Franco Pacenti) Brunello di Montalcino
93 Il Palazzone Brunello di Montalcino
93 Fattoria dei Barbi Brunello di Montalcino Vigna del Fiore
93 La Lecciaia Brunello di Montalcino Manapetra
93+ Altesino Brunello di Montalcino
93+ Molino di Sant'Antimo Brunello di Montalcino Paolus
92 Tenute Silvio Nardi Brunello di Montalcino
92 Collosorbo Brunello di Montalcino
92 Caparzo Brunello di Montalcino
92 Castello Banfi Brunello di Montalcino
92 Fattoria la Magia Brunello di Montalcino Ciliegio
92 Tenuta del Buon Tempo Brunello di Montalcino Alta
92 Fanti Brunello di Montalcino
92 Camigliano Brunello di Montalcino
92 La Rasina Brunello di Montalcino
92 Villa le Prata Brunello di Montalcino
92 Terralsole Brunello di Montalcino
92 Villa I Cipressi Brunello di Montalcino
91 Palazzo Brunello di Montalcino
91 Verbena Brunello di Montalcino
91 Sassodisole Brunello di Montalcino
91 Tenute Silvio Nardi Brunello di Montalcino Vigneto Poggio Doria
91 Belpoggio Brunello di Montalcino
91 Fanti Brunello di Montalcino Vallocchio
91 Poggio Antico Lemartine
91 Collelceto Brunello di Montalcino
91 Col d'Orcia Brunello di Montalcino
91 Il Grappolo Brunello di Montalcino
91 La Madonna Brunello di Montalcino Madonna Nera
91 La Lecciaia Brunello di Montalcino
91 Piccini Brunello di Montalcino Villa Al Cortile
91 San Giorgio Brunello di Montalcino Ugolforte
90 Donna Olga Brunello di Montalcino le Cacce
90 Armilla Brunello di Montalcino
90 Padelletti Brunello di Montalcino
90 Tenute del Cerro Brunello di Montalcino
90 La Fiorita Brunello di Montalcino
90 Cava d'Onice Brunello di Montalcino
90 San Carlo Brunello di Montalcino
90 La Mannella Brunello di Montalcino
89 La Palazzetta Brunello di Montalcino
89 Solaria Brunello di Montalcino
89 Il Paradiso di Frassina Brunello di Montalcino
89 Tenuta la Fuga Brunello di Montalcino
89 Tornesi Brunello di Montalcino
89 Brunelli Brunello di Montalcino
89 Donna Olga Brunello di Montalcino
89 Innocenti Brunello di Montalcino
89 Villa Poggio Salvi Brunello di Montalcino Pomona
89 Podere San Giacomo Brunello di Montalcino
89 Andretta Brunello di Montalcino
89 Pietroso Brunello di Montalcino
89 Lazzeretti Brunello di Montalcino
89 Col di Lamo Brunello di Montalcino
89 Capanna Brunello di Montalcino
89 Il Valentiano Brunello di Montalcino Campo di Marzo
89 San Felice Brunello di Montalcino Campogiovanni
88 La Mannella Brunello di Montalcino I Poggiarelli
88 Tenuta del Buon Tempo Brunello di Montalcino
88 Cupano Brunello di Montalcino
88 La Collina dei Lecci Brunello di Montalcino
88 Canneta Brunello di Montalcino
88 Fattoria la Magia Brunello di Montalcino
88 Poggio San Polo Rubio
88 Ruffino Brunello di Montalcino Tenuta Greppone Mazzi
88 Centolani Brunello di Montalcino Tenuta Friggiali
88 Bottega Brunello di Montalcino Il Vino dei Poeti
88 Mate Brunello di Montalcino
88 Podere la Vigna Brunello di Montalcino
88 Villa Poggio Salvi Brunello di Montalcino
87? La Pieve Brunello di Montalcino
87 Corte dei Venti Brunello di Montalcino Quattroventi
87 San Lorenzo Brunello di Montalcino Bramante
87 Centolani Brunello di Montalcino Pietranera
87 Centolani Brunello di Montalcino Poggiotondo
86? Tenuta Vitanza Brunello di Montalcino Tradizione
86 Colombaio Brunello di Montalcino
86 Ciacci Piccolomini d Aragona Toscana IGT
84 Casa Raia Brunello di Montalcino
De beste bubbels van heel Italie!
02 January 2015 14:59
Italie is bij uitstek ook een land van beroemde en uitstekende wijnen zoals de chianti, de brunello en barolo. De laatste jaren is de prosecco uit Franciacorta (ook Lombardije) erg populair. Maar wist u dat de beste spumante bruiswijn van heel Italie in de Oltrepo Pavese geproduceerd wordt? Dat concludeert althans de Michelin van de Italiaanse wijn, de Gambero Rosso in haar overzicht voor 2015! Dit gebied ligt op slechts 50 km van Milaan is zelfs een van de grootste producenten van heel Italie!



Hoewel er in de Oltrepo van oudsher vooral wijn voor de Milanese (thuis)markt geproduceerd werd (die werd dan bij de wijnboer zelf afgehaald per mandfles!), richten steeds meer producenten zich de laatste jaren op het maken van echte kwaliteitswijn. Zo zijn er nu tientallen leuke kleinere cantina's met elk hun eigen product. Velen van deze wijnbedrijven zijn ook nog eens gelegen op historische locaties zoals kastelen en kloosters. De moeite van het bezoeken dus om verschillende redenen meer dan waard!



De Oltrepo is vooral bekend als de grootste producent van heel Italie van de Pinot Nero druif. De ligging van het gebied (rond de 45e breedtegraad) maakt het bij uitstek voor deze druif geschikt. Het hoeft dan ook geen verbazing te wekken dat de DOCG-klasse wijn die hier gemaakt wordt een Pinot Nero spumante is: de Pinot Nero Metodo Classico DOCG. e variant "Nature" die door de cantina Montsupello uit Codevilla gemaakt wordt, is sinds 2014 de beste bubbel van heel Italie!

Behalve voor de spumante gebruikt men de Pinot hier ook om witte, rosé en uiteraard rode wijn te maken. De versie die de mooie cantina Mazzolino produceert onder de naam "Noir" is een van de beste rode wijnen uberhaupt van heel Italie. Historisch wijdverbreid is in deze streek de croatina druif waarvan men de lokaal veel als tafelwijn gedronken bruisende bonarda wijn maakt. Een frisse fruitige wijn die vooral 's zomers heerlijk wegdrinkt. Ook van dit type zijn inmiddels goede kwaliteitsvarianten op de markt. Ook de meer van Piemonte bekende barbera is een in de Oltrepo veel gemaakte wijn.

Een wat steviger rode wijn maakt men in de Oltrepo onder het DOC-kwaliteitslabel Rosso Oltrepo of ook wel Buttafuoco. Dit is een mengeling van de barbera en croatina druif en een van de autochtone varianten, zoals de uva rara of de ughetta di canneto. Qua witte wijn maakt men in de Oltrepo naast de Pinot Nero vinificato in bianco vooral ook de riesling (zowel italico als renano) en chardonnay. Een door velen erg gewaardeerde dessertwijn van de Oltrepo is de moscato.

De Oltrepo Pavese is als wijngebied kortom, zoals de Fransen zeggen, een "mer à boire"! En dan hebben we het nog niet over de heerlijke grappa's die in een van de weinige nog officiele grapperie van Lombardije, Il Montù, in de Oltrepo gemaakt worden. Een gebied om te ontdekken!
PN: Tenuta Vitalonga Elcione 2006
10 November 2014 10:28
Dit is een (nu nog) mooie Bordeauxblend uit Umbria. Bestaande uit Merlot en Cabernet. De verhoudingen worden niet vermeld. De fles een uur of drie voor het drinken ontkurkt en in de keuken laten staan. In het glas een diep rode ondoorzichtige wijn. De paarse reflexen van voorgaande jaren zijn verdwenen. In de neus nemen we zwarte bessen gedragen door munt waar.

In de mond komt het zwarte bessenfruit weer terug met een mooie Cubaanse sigaar. Bij het nasnuffelen aan het glas komt die sigaar sterk terug. Naast sigaar is er ook wat leer en rookvlees. De wijn heeft veel lengte. Op het rug etiket lezen we dat de wijngaard op 400 meter hoogte ligt en zes maanden in Franse vaten heeft gerust. De wijn heeft 14% alc. Per Ha hebben ze 5400 stokken geplant die met elkaar 5000 Kg leveren. Knappe wijn maar een minpuntje is nog altijd de stroeve en tamelijk aanwezige tannientjes. Ik tik de wijn af op 88/100 en met de aantekening dat de wijn zeker niet beter zal worden en alleen maar gaat inleveren.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: PN: Tenuta Vitalonga Elcione 2006
11 November 2014 00:15
John, verklaar u nader. Stroeve tannientjes gaan altijd weg met de tijd. Ik had een ondrinkbare Bandol. Spijt als haren op mijn hoofd van de aankoop. Na een jaar of twintig een ge-wel-di-ge wijn. Volkomen in balans.
Bij jouw beschrijving denk ik aan een plezierige wijn. De wijn levert alleen in als de tannines onrijp en groen zijn, dus van niet volkomen rijpe druiven. Is dat het geval? Gr groet
Re: PN: Tenuta Vitalonga Elcione 2006
11 November 2014 11:36
Peter,

Ik heb er geen echte verklaring voor. De wijn drink ik ieder jaar wel een paar keer. Ook ik heb steeds gedacht dat met het oplopen der jaren die randjes er wel af zouden gaan. Dat is niet het geval. Sterker, de tannine gaat nu de boventoon voeren. Niet bij het eerste glas maar bij het derde komt in de mond de stroefheid naar voren.

In de eerste jaren na aankoop was het fruit sterk aanwezig en het glas was één groot plezier. Jong drinken dus.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Gambero Rosso 2015
28 October 2014 19:23
Hij is er weer voor de liefhebber !

Op deze link staan de wijnen met de drie bekertjes:

[www.gamberorosso.it]


Met Smakelijke Groet Dick
Re: Italië
05 December 2019 13:36
Prosecco Consorzio celebrates 10 years of success

[drinksint.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Gran Selezione - The Leading Path For Chianti Classico
09 December 2019 19:41
Gran Selezione - The Leading Path For Chianti Classico

Chianti Classico has long been one of Italy’s most famous and successful red wines. Everyone knows the wines from this district in Tuscany, situated between the cities of Florence and Siena. Made primarily from Sangiovese (minimum 80%), the wines are loved across the globe.


[www.forbes.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Montefalco’s Sagrantino Is Still A Developing Story
09 December 2019 19:44
Montefalco’s Sagrantino Is Still A Developing Story

When I first tasted the wine I'm about to tell you about, October was halfway through. It was still ottobrato in Umbria then, willful warm and sunny days, a brief summer haunt before winter's start and it was also harvest time for Sagrantino in Montefalco in the province of Perugia. Arnaldo Caprai Spinning Beauty had something it wanted to say about all that.


[www.forbes.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Prosecco? Really? And What’s Up with the Riesling Hater?
09 December 2019 19:49
Prosecco? Really? And What’s Up with the Riesling Hater?

I sympathize with anyone trying to come up with a list of the best 100 wines of the year, in part because the idea of “best” is not and cannot be precisely defined when it comes to wine. But such lists by Wine Spectator and others are popular and drive wine sales despite the incoherence of the idea.


[foodandwineaesthetics.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Exploring the Global Footprint of Italy’s Star Grape
10 December 2019 19:11
Exploring the Global Footprint of Italy’s Star Grape

The grape of Chianti and Brunello di Montalcino, Sangiovese currently accounts for about 10% of Italy’s total grapes. First documented in 1590, it’s seen its share of highs and lows, from being the backbone of the most sought-after wines of Tuscany, to a long stretch as an unnamed grape in cheap table wines throughout central Italy.


[www.winemag.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
What happened when top buyers put Prosecco DOCG through its paces
16 December 2019 14:02
What happened when top buyers put Prosecco DOCG through its paces

For all the success that Prosecco has had over the last five years it is a drink that has split the traditional wine trade as much as it has captured the imagination of so many every day wine drinkers. But whilst the standard, supermarket, entry level, mostly DOC Prosecco has failed to do the same with many premium wine buyers, there is hope that the more refined, elegant and gastronomic DOCG styles of Prosecco could now find their way on to more restaurant wine lists. To help better understand how leading buyers, importers, wine merchants and restaurateurs feel about premium Prosecco, the Consorzio di Tutela del Prosecco di Conegliano Valdobbiadene, headed up by its UK ambassador, Sarah Abbott MW, teamed with The Buyer to hosted a debate, tasting and masterclass with a select few buyers.


[www.the-buyer.net]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
The Lost Golden Grape of Venice: How an Italian Family Resurrected its Rarest Wine
17 December 2019 19:28
The Lost Golden Grape of Venice: How an Italian Family Resurrected its Rarest Wine

The glass of dorona wine I’m raising to the sky glows a rich, almost iridescent gold—more the hue of fresh cider than anything you’d expect to see come from grapes. The rows of vines before me are equally surreal, their gnarled roots rising from a sheen of brackish water. I’m at Venissa, which might just be the world’s most improbable winery thanks to its location on the tiny island of Mazzorbo, in the far reaches of the Venice lagoon.


[www.cntraveler.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
What Everyone Should Know about Alto Adige - Südtirol
20 December 2019 19:03
What Everyone Should Know about Alto Adige - Südtirol

Italy isn’t a very large country.1 But, geography creates huge diversity among its wine regions. And Alto Adige - Südtirol is also one of Italy’s most extreme growing areas.


[www.jjbuckley.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Italy dismisses AU$100,000 plan to defend Australian ‘Prosecco’
14 January 2020 19:16
Italy dismisses AU$100,000 plan to defend Australian ‘Prosecco’

The Australian government is funding research to build a case against the use of GIs in trade agreements, and defend Aussie winemakers’ right to sell ‘Prosecco’.


[www.thedrinksbusiness.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Sangiovese RESET: Walter Speller on shining the light on one of Italy’s stars
21 January 2020 19:21
Sangiovese RESET: Walter Speller on shining the light on one of Italy’s stars

It might be Italy’s most planted grape variety, and one that has now travelled to all parts of the world for its ability to stand up to climate change that winemakers are increasingly facing, but how well do you know and understand what true Sangiovese should taste like? It’s a question that Italian wine expert, Walter Speller, and wine consultant, Jane Hunt MW, hope to answer with their breakthrough Sangiovese RESET tasting and event in London on March 3.


[www.the-buyer.net]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen