Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Nederland, Belgie, Luxemburg en Duitsland

Gepost door JohnCopier 
Re: Ürzig tegen het licht gehouden, deel 2
08 October 2014 21:39
Dank voor je verhaal Johnthumbs up


Met Smakelijke Groet Dick
Re: Ürzig tegen het licht gehouden, deel 2
08 October 2014 23:10
Superverhaal. Dank. Ik vind het wel griezelig, wijn lang bewaren met schroefdop.
Re: Ürzig tegen het licht gehouden, deel 2
09 October 2014 07:46
schroefdoppen......angry smiley

Mooie verhaal John!

Hasta luego
John

iedere steak onder 500 gram is carpaccio
iedere kreeft onder 1000 gram is een rivierkreeftje
Re: Ürzig tegen het licht gehouden, deel 2
09 October 2014 08:43
schroefdoppen…...thumbs up smiling smiley

@ John,

Leuk verhaal.

Heb je nog goed gegeten tijdens je verblijf in de Moezel? Tips zijn welkom. Ik was er namelijk een paar maanden geleden voor een paar dagen en ondanks diverse hoogtepunten buiten de culinaire ervaringen om, zijn we na een paar dagen maar de grens met Frankrijk bij de Elzas over gevlucht omdat we nog steeds niet top hadden gegeten (en ook wel een beetje omdat er slechter weer aan kwam in de Moezel smiling smiley ). Een paar keer hebben we zelfs slecht gegeten; iets wat ons niet vaak overkomt tijdens vakanties in een ontwikkeld gebied. Voor een volgende trip naar de Moezel gaan we de culinaire uitstapjes in ieder geval maar goed plannen van te voren.

Mvg,

ChrisW



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/10/2014 08:44 door ChrisW.
Re: Ürzig tegen het licht gehouden, deel 2
09 October 2014 19:06
Chris,

Ik heb wel een paar namen van restaurants pasklaar in de mouw zitten. Toch neem ik er even de tijd voor. Ik kom daar zeker op terug. Neem van mij aan dat dineren aan de Mosel eigenlijk altijd goed is. In elke prijsklasse is wel wat te vinden.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Re: Ürzig tegen het licht gehouden, deel 2
09 October 2014 20:53
Beste John,

Dank alvast!

Ik heb veel van jouw oude berichtjes over de Moezel (van het oude prikbord) trouwens al gekopieerd naar een word-bestand en op mijn harde schijf vereeuwigd.

Ik geloof zeker dat je in de Moezel erg goed kunt eten. Dat kun je gelukkig tegenwoordig vrijwel overal. De paar plekken waar wij tijdens ons korte verblijf waren geweest, waren echter niet top. Dit was o.a. bij Anno 1640 in Bernkastel en een restaurantje in Cochem. In het laatste plaatsje vond ik het kiloknallergehalte zelfs voor Duitse begrippen wel erg hoog; ik denk dat we vrijwel alle restaurantjes aan beide oever minimaal 1x zijn langsgelopen maar er waren er vrijwel geen die niet iets als 'schnitzel voor 5.99' en/of 'steak voor 6.99' op een uithangbord hadden staan. Ons houdt niet zo van kiloknallers; niet in de supermarkt en niet in restaurants smiling smiley

Top waren overigens een wilde avond bij Marco (Wivino) in Wittlich (niet zozeer vanwege het eten, maar door de sfeer en de wijn), het verblijf in het hotel van SA Prüm en een avond op het terras van, en met de wijnen van, Rieslinghaus Porn terwijl er een groot concert door een goede band op het plein plaatsvond. Dat laatste vond kennelijk elke twee weken op een avond in de zomer plaats in Bernkastel (met telkens een andere band) en wij troffen het op een mooie zwoele avond.

Direct over de grens in de Elzas hebben we overigens echt goed gegeten en de 'schade' op dat gebied van de dagen ervoor goed ingehaald smiling smiley
Mvg,

ChrisW
Ürzig tegen het licht gehouden, deel 1
07 October 2014 14:16
Wij bezochten, niet persé in deze volgorde maar dan toch, de volgende huizen;
Weingut Joh.Jos Christoffel Erben
Weingut Mönchhof
Weingut C.H.Berres
Weingut Karl Erbes
Weingut Dr. Hermann
Weingut Rebenhof
Weingut Alfred Merkelbach

De eerste twee zijn eenvoudig. Kom je voor de één dan ben je er ook voor nummer twee. Op één adres. In het jaar 2000 zijn de bedrijven een coöperatie aangegaan. In het daaropvolgende jaar 2001, door ook de beide kelders samen te voegen.

Pakweg zo'n vier generaties geleden was een van de voorvaderen van de Mönchhof een Nederlander, ik weet het niet zeker maar dacht uit Friesland, die zo slim was om de dochter des huizes te trouwen. De naam Mönchhof maakt een verwijzing naar de monniken die daar vroeger Godvruchtig waren. De wijnen van de Mönchhof en Christoffel hebben twee verschillende karakters. Maar ook weer niet zo groot dat er al te duidelijke verschillen zijn aan te geven.

Om bij de vinothek te komen zoek je het mooiste huis aan de oever van de Mosel in Ürzig. Niet te missen. Aan de zijkant van het huis, zeg maar kasteel, ligt de tuin alwaar dorstigen een heerlijk glas Riesling kunnen drinken. Aan het eind van de tuin vind je de vinothek. Op de dag dat wij ons aldaar om 10.00 uur aan bar nestelden bleef het mistig tot voorbij de lunch. En bij een open vinothek is dat koud, erg koud kan ik jullie vertellen. Gelukkig is er ook een binnen(proef)ruimte. Wij kregen in het glas;
(Ik heb de wijnen van de site gekopieerd maar wij hebben deze wijnen niet in die volgorde geproefd).

Weingut Mönchhof
1 2013 WEISSBURGUNDER trocken
2 2013 Mönchhof GRAND LAY Riesling trocken
3 2013 Mönchhof SALVE Riesling feinherb
4 2012 Ürzig Würzgarten Riesling Spätlese Fass 33 feinherb
6 2011 Ürzig Würzgarten Riesling Spätlese
7 2012 Ürzig Würzgarten Riesling Spätlese
8 2013 Ürzig Würzgarten Riesling Spätlese
9 2011 Erden Prälat Riesling Auslese
10 2009 Erden Prälat Riesling TROCKENBEERENAUSLESE 0,375 L
11 2012 GRAND LAY Riesling Sekt BRUT
12 2012 SPÄTBURGUNDER trocken

Joh. Jos. Christoffel Erben
13 2013 Ürzig Würzgarten Riesling Spätlese trocken Alte Reben
15 2013 Erden Treppchen Riesling Kabinett
17 2013 Erden Treppchen Riesling Spätlese
18 2012 Erden Treppchen Riesling Auslese**

De sekt was prima maar is elders aan de Mosel van een zelfde kwaliteit en tevens een paar euro goedkoper. Wij werden uit de schoenen en van de kruk geblazen door de 2011 Erderner Prälat Auslese. Geen sterren om een nog betere kwaliteit aan te duiden maar gewoon alles in de auslese. En omdat wij daar zo lyrisch over deden kwamen ook nog de jaargangen '10 en '9 in het glas. Met name de 2009 was van een geweldige schoonheid. Crêmemig, honing en vooral veel tropisch fruit. Dik 92+/100 met potentie naar meer.

Waarschijnlijk om toch tot een verschil met de Mönchhof Riesling auslese te komen waren de wijnen van Christoffel wel met een of meerdere sterren aangeduid en natuurlijk de bijbehorende prijsverschillen. En dan springt de *** van Christoffel er bij de Mönchhof duidelijk boven uit en is slechts een paar euro duurder.

Het verschil tussen de wijnen van beide bedrijven is niet zo groot. Wij proefden met name bij Mönchhof veel tropisch fruit en bij Christoffel wat meer kruidigheid. Tja en waar dan je voorkeur naar uitgaat is volgens onze Oosterburen een kwestie van "Geschmackssache".

Ook de Spätburgunder is als doordrinkwijn voor doordeweeks best aan te bevelen. Kennelijk werkte ons enthousiasme aanstekelijk want wij kregen vaak, wanneer nog beschikbaar, ook naast de 2013 een 2012 in het glas. Maar dan wint de jeugdigheid het van een jaar kelderlagering. En na onze bestelling in de auto gezet te hebben ontvingen wij voor vanavond op het terras ook nog een 2013 Ürzig Würzgarten Riesling Spätlese van de Mönchhof - en dezelfde wijn - maar dan van Christoffel.

Volgende keer Berres en Erbes

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/10/2014 20:17 door JohnCopier.
Re: Ürzig tegen het licht gehouden.
07 October 2014 19:44
Beste John, fijn om te lezen. Ben benieuwd naar het vervolg. Groet!
Re: Ürzig tegen het licht gehouden.
08 October 2014 00:13
Keep up the good work Johngrinning smiley
Heerlijk leesvoer weer.

Hendrik
Re: Ürzig tegen het licht gehouden.
08 October 2014 01:54
Hi John, alweer mooi een mooi draadje uit jou "pen"
Kijk uit naar het vervolg................

Met Smakelijke Groet Dick
Riesling Kabinett wijnen bij Brabantse Wijnsocieteit
04 October 2014 09:33
De Kabinett wijnen van Riesling horen bij de origineelste wijnen van de wereld, vinden Duitse wijnkenners.
Ze zouden tot het beschermde werelderfgoed moeten worden toegelaten. De wijnen zijn lichtvoetig, hebben bescheiden alcoholpercentages en een fascinerende balans van fruit, zuren en restsuikers. Heeft de wijn ook
finesse, dan praten we over topwijnen die nergens anders kunnen worden gemaakt. Hans Lodewijkx brengt twaalf Kabinett wijnen van Riesling op tafel; buiten de indrinker vijf keer twee wijnen van hetzelfde wijndomein. Een leerzame proeverij met interessante feiten. Wijnbouwers hebben ca. twee dagen om de druiven voor Kabinett binnen te halen, als de druiven goudgeel zijn maar ook nog een zweem groen. Te vroeg geoogst is de wijn onrijp, te laat verliest de wijn zijn fruit en krijgt een te weelderig karakter. In warme jaren zoals 2011 is het moeilijker om de druiven voor Kabinett te selecteren dan voor de duurdere Auslese, omdat de rijpheid in september en oktober met sprongen toenam. In 2011 zijn er Kabinetts geoogst met 12,5% alcohol, redelijke wijnen, maar géén wijnen die dansen.

2012 Jos. Christoffel Jr Erdener Treppchen Riesling Kabinett 7,5%
Hartendief van Hans. Bleekgeel. Ingetogen neus met wat peerassociaties. Subtiele wijn met mooie balans, heel zuivere wijn.

2011 St.Urbans-Hof Ockfener Bockstein Riesling Kabinett 9,5%
Peer in de geur, veel fruitassociaties (appel en druiven), goede balans tussen vruchten, zuren en restsuiker, een zoetje dat de afdronk wat domineert. Mooie wijn.

2011 Reinhold Haart Piesporter Grafenberg Riesling Kabinett 9,5%
Een deel van de proevers geeft de voorkeur aan de iets aardsere Piesporter Goldtröpchen 2011. Aan deze Grafenberg klopt echter alles. We ruiken meloen en er komt grapefruit terug in de smaak. Rondeur in de smaak, met die geweldige balans tussen fruit, zuren en restsuiker. Wat een wijnbouwer, wat een wijn!

2012 Forstmeister Gelz-Zilliken Rausch Riesling Kabinett 8%
Wijn uit de Saar met 69 gram restsuiker en 9,1 gram zuren. Die zuren maken de wijn herkenbaar net even anders dan de Moezelwijnen waarin zoet iets pregnanter aanwezig is. Na proeverijen op het domein is dit een favoriet van mij. We hebben dit domein geregeld geproefd en toch valt de wijn dan soms tegen, een onbestemd gevoel waarvan ik niet begrijp waar het vandaan komt. Nu denk ik dat de context, de line up, daar een rol bij speelt. Want in dit veld met alléén maar witte Kabinetts is de wijn uitgesproken briljant. We ruiken rabarbertonen en tropisch fruit. Viooltjes in het kwadraat staat in mijn aantekeningen. Rondeur op de tong. In deze wijn voeren de zuren nu de boventoon en mijn God, was is dat schitterend! De wijn hangt lang na. Hans geeft aan dat hij de Kabinett wijnen graag jong drinkt, vanwege de mooie fruittonen. Er zijn deskundigen die aangeven dat deze wijnen tien tot twintig jaar mogen rijpen. Enkele flessen daarvoor wegleggen in de kelder is een mooi experiment, want zó oud heb ik Kabinett nooit gedronken. Deze wijn danst inderdaad, voor mij de mooiste wijn van de proeverij.

2011 Forstmeister Gelz-Zilliken Saarburger Riesling Kabinett 8%
Een jaar verschil. En niet uit de Rausch wijngaard. Mooi is een understatement. True to type riesling met een bloemige neus waarin ook meloen en peer is te onderscheiden. Expressief. Schitterende balans. Deze wijn danst gewoon weg, zegt Hans. In die geweldige balans zijn het ook de zuren die de wijn spanning en finesse geven. Knap.

2012 Weiser-Künstler Enkircher Ellergrub Riesling Kabinett 8,5%
Dit is een jong domein. Deze Moezel wijn heeft een fraaie neus met frisse appel, mineralen, brandneteltonen en lavendel. We ruiken ook wat koffietonen en zelfs caramelpudding. Zeer complete wijn met vuursteen tonen, de fruit, zuren en zoetbalans geeft de wijn veel spanning.

2013 Weiser-Künstler Enkircher Ellergrub Riesling Kabinett 7%
Hartendief van Hans, deze wijn met 84 gram restsuiker en 11 gram zuren. Piepjong en een proever verwoordt dat mooi met de term ‘onbeschaafd’ - heeft nog wat flesrijping nodig om die karakteristieke beschaving op te doen. Citrus in de geur, ik ruik in de verte ook wat petrol. Mooi overheersende zuren geven deze wijn veel verfijning. Als andere wijnen als dansers worden aangeduid, dan is dit moderne dans.

2012 Keller Niersteiner ~ H ~ Riesling Kabinett 8,5%
Wijn uit Flörsheim-Dalsheim, Reinhessen. Ook al is de wijn jong, toch al mooie balans. Ik ruik nauwelijks iets in de geur, maar andere proevers halen aan: appel, citrus, buxus, amandelnoot. Een serieus glas met een goede balans en in de smaak een karakteristiek bittertje.

2013 Julian Haart Piesporter Goldtröpchen Riesling Kabinett 8%
Jonge wijnmaker, die in een serie staat met Keller omdat hij daar in de leer was. Dat zijn die kleine details die een proeverij zo de moeite waard maken. Deze wijn krijgt open doekjes. Het is een wijn met een lange afdronk, altijd een heel goed teken. En ook meerdimensionaal, er is véél te proeven. Meloen in de geur, maar ook kruiden, basilicumtonen zelfs. Wat tonen van boenwas, mandarijn en appelmoes. Zweem van tropisch fruit. Mooie balans en goede zuren. 45 gram restsuiker en 10,5 gram zuren.

2012 Schäfer-Fröhlich Felseneck Riesling Kabinett 8%
Dit Nahedomein is een persoonlijk favoriet van Hans. Hier staat om het verschil met Spätlese tot uitdrukking te laten komen hetzelfde jaar en dezelfde wijngaard met die kwalificatie naast. Een hereboer en een edelman, zegt de nestor van het proeven. In deze Kabinett geweldige zuren, uitstekende balans en uitermate verfijnde neus. Prachtige avondwijn om met partner een flesje te nuttigen, dan vier je het leven.

2012 Schäfer-Fröhlich Felseneck Riesling Spätlese 7,5%
Dit is een Lord, zegt onze nestor, subtieler. Appel, buxus, jasmijn, toffee en een gisttoon. Zoetere aanzet uiteraard, maar ook schitterende zuren.
Re: Riesling Kabinett wijnen bij Brabantse Wijnsocieteit
04 October 2014 15:24
Peter,

Dank je wel voor dit mooie verslag,


Met Smakelijke Groet Dick
Re: Riesling Kabinett wijnen bij Brabantse Wijnsocieteit
06 October 2014 07:21
Mooi verslag Peter. Prachtige wijnen ook!

Hasta luego
John

iedere steak onder 500 gram is carpaccio
iedere kreeft onder 1000 gram is een rivierkreeftje
Re: Riesling Kabinett wijnen bij Brabantse Wijnsocieteit
07 October 2014 14:37
Forstmeister Gelz-Zilliken Rausch Riesling Kabinett 8% heb ik vorig jaar beschreven op het oude WPB. Verhalen moet je aanhoren maar de wijnboer kan je gerust geloven. 10 tot 20 jaar ouderen is voor deze kabinett niet zo lastig. Langsgaan en vragen of ze ook kelderschatten hebben. En die hebben ze. Bewijs geleverd.

De Riesling van Joh. Jos. Christoffel Jr Erdener Treppchen 2012 kreeg van ons een ietsiepietsie mindere beoordeling dan de 2013 en eigenlijk alleen maar omdat de '13 nu eenmaal jeugdiger was. Die voorsprong houdt de wijn tot... de 2014 er is.

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Anne Krebiehl MW: why German wines deserve their exciting future
09 December 2019 19:47
Anne Krebiehl MW: why German wines deserve their exciting future

For the past two decades German wine has been on a roll with the country housing one of Europe’s most vibrant, creative and progressive wine industries. And yet the wines of Germany are some of the most misunderstood on the planet. In an in-depth and wide-ranging interview German wine expert Anne Krebiehl MW explains about the full trajectory of the German wine industry – early success, then doldrums, its current state of health and its direction – and why now is the right time for re-evaluation. She explains why there is currently an unprecedented density of quality production and a new generation of winemakers who are re-defining what German wine can be in the 21st century. Grape varieties have changed as have wine styles – with grace and elegance favoured over power – all the result of a new-found, more self-confident identity that was almost obliterated by two world wars and the disastrous legal framework of the 1970s.


[www.the-buyer.net]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
This Medieval German Town Was Saved By Its Mayor’s Wine-Drinking Skills
12 December 2019 14:51
This Medieval German Town Was Saved By Its Mayor’s Wine-Drinking Skills

History is rife with tales of drunken emperors and inebriated kings, whose lust for power was equaled only by their passion for booze. But could any of these debaucherous tyrants actually claim their lushed-up treachery did any good? According to the “Legend of the Master Draught,” a religious tyrant’s refusal of the drink and another ruler’s impressive guzzling skills eventually saved an entire German town.


Rothenburg ob der Tauber, prachtig stadje. Buiten de muren parkeren dus voor ons wandelaars heerlijk rustig.

[vinepair.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Top 100 Wines of Germany 2019
18 December 2019 13:56
Top 100 Wines of Germany 2019

Senior Editor Nick Stock and Contributing Editor Jack Suckling tasted more than 800 German wines on a weeklong trip to Germany this year. They also visited dozens of wineries and spoke to even more winemakers. They were impressed with the overall quality of the 2018s they tasted and were slightly in awe of numerous beerenauslesen as well as trockenbeerenauslesen despite the vintage being deficient in high amounts of botrytis. Many dry rieslings were equally inspiring, which were easier to produce because of the relatively consistent and hot growing season and clean fruit.


[www.jamessuckling.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Mosel Fine Wines nieuwsbrief 49
21 January 2020 20:08
Mosel Fine Wines Visiting Guide 2020
21 January 2020 20:10
Liv-ex interview with the VDP: the history and the future of German wine
20 February 2020 13:35
Liv-ex interview with the VDP: the history and the future of German wine

The Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP) is a German organisation, which promotes the country’s top wines and estates. Ahead of ProWein 2020, the VDP President, Steffen Christmann, and Managing Director, Hilke Nagel, kindly set aside some of their time to talk to us about their mission and Germany’s unique strengths in the wine world.


[www.liv-ex.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Knap stukje techniek.
04 March 2020 12:21
Bij Dr Loosen zijn ze niet zo blij.

[vr.zdf.de]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
1920 Riesling Goldlack sells for € 18,000
05 March 2020 18:52
1920 Riesling Goldlack sells for € 18,000.

A bottle of 1920 Riesling Goldlack (TBA) from famous Rheingau producer Schloss Johannisberg has been sold for € 18,000.


100 jaar oud, chapeau.

[www.thedrinksbusiness.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
German wine exports rose, but so did uncertainties
05 March 2020 19:02
German wine exports rose, but so did uncertainties

Last year saw higher volumes of German wines heading to overseas markets. But the news was mixed.


[www.wine-business-international.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Marc Adeneuer: ‘Onze wijnstijl past goed bij de moderne Nederlandse keuken’
09 March 2020 18:59
Marc Adeneuer: ‘Onze wijnstijl past goed bij de moderne Nederlandse keuken’

Het is nog altijd de tragiek van veel wijnmakers van pinot noir in Californië, Oregon, Baden of waar ook ter wereld: veel mensen uit Europa proeven ze met de Bourgogne als referentie. Geven die mensen daarmee een brevet van onvermogen af, of is er misschien zelfs sprake van een overschatting van de pinots uit Bourgogne? We vroegen het aan Marc Adeneuer uit het Duitse Ahrdal, een van de allerbeste producenten van zijn regio.


[proefschrift.nl]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Simon Field MW on how German rosé is striving for its own identity
13 March 2020 19:14
Simon Field MW on how German rosé is striving for its own identity

Although still somewhat immature as a wine category, German rosé has almost doubled in production over the past decade – up to 12% of all German wine production. Because German Pinot Noir is the third highest planting of the variety worldwide we can expect to see a lot more of German rosé, writes Simon Field MW, especially with so many quality winemakers making both high-end and commercial, populist styles. On a press trip entitled Think Pink! Field was introduced to a plethora of wines that showed many of the issues facing German rosé – most notably name and style – as it strives to forge its own identity in this fascinating category.


[www.the-buyer.net]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Getting Geeky with Nik Weis St. Urbans-Hof Rieslings
16 March 2020 18:49
Getting Geeky with Nik Weis St. Urbans-Hof Rieslings

Note: The wines reviewed here were samples.
Today is Riesling’s birthday!


[spitbucket.net]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Wine Spotlight: Schäfer-Fröhlich Riesling Nahe Felseneck GG 2018
17 March 2020 14:16
Wine Spotlight: Schäfer-Fröhlich Riesling Nahe Felseneck GG 2018

The top 5 wines of 2019 were rounded out by the top-ranking white wine in the list which was also the top-ranking German wine: the Schäfer-Fröhlich Riesling Nahe Felseneck GG 2018. This ethereal riesling from vineyards in the central Nahe region in Germany is an absolute thrill, with flint and gunsmoke coming through in spades, a testament to the steep and stony site.


[www.jamessuckling.com]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Mosel Fine Wines nieuwsbrief 50
02 April 2020 14:36
250. Geburtstag
13 April 2020 18:57
250. Geburtstag

Beethoven hätte Wein aus dem Rheingau getrunken


[www.faz.net]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Schloss Lieser an der Mosel : Der Herr des Himmelreichs
26 April 2020 13:01
Schloss Lieser an der Mosel : Der Herr des Himmelreichs

Schloss Lieser war einmal ein großer Name im Weinbau an der Mosel. Dann verkam es zur Ruine. Und dann tauchte in Gestalt von Thomas Haag ein Dornröschenprinz auf. Die Kolumne Geschmackssache.


[www.faz.net]

John

Life is always better when I wine.

Koken is meer dan een recept.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen